بزاق مایع روشنی است که توسط چندین غده در دهان ما ساخته می شود. این مایع نقش مهمی در برخی عملکردهای اساسی بدن ایفا می کند. بزاق همچنین حاوی مواد مهمی است که بدن ما برای هضم غذا و تقویت مینای دندان ها نیاز دارد. در این مقاله سعی شده تا درباره نقش های اصلی بزاق، روش های کاهش و یا افزایش آن اطلاعاتی ارائه شود. چنانچه در خصوص این مایع شفاف سوالی دارید حتما این مقاله را تا انتها بخوانید.
به طور کلی مهمترین وظایف بزاق در داخل دهان ما عبارتند از:
هنگام جویدن غذا معمولا بر اثر سازوکارهایی در چند غده مختلف، بزاق تولید شده و ترشح می شود. هرچه جویدن بیشتر شود بدن برای کمک به هضم و خورد کردن غذا بزاق بیشتری تولید می کند. علاوه بر جویدن، مکیدن چیزی مثل اب نبات و همچنین سرفه ی حتی حالت تهوع می تواند باعث تولید بزاق شود.
بزاق در غددی موسوم به غدد بزاقی ایجاد می شود. در داخل و اطراف دهان ما دست کم 6 غده بزاقی وجود دارد که بزاق را از طریق مجراهایی وارد دهان می کنند. به طور معمول بدن روزانه 2 تا 4 پین معادل 1 تا 2 لیتر بزاق ایجاد می کند. معمولاً بدن در اواخر بعدازظهر بیشترین بزاق را ایجاد می کند و در شب در کمترین مقدار خود قرار دارد.
برخی از بیماری ها و داروها می توانند بر میزان تولید و ترشح بزاق شما تأثیر بگذارند. اگر بزاق کافی در دهانتان وجود نداشته باشد، دهانتان کاملاً خشک می شود. این حالت به خشکی دهان مشهور است. خشکی دهان باعث می شود لثه، زبان و سایر بافت های دهان متورم و حساس شوند. و بستری برای رشد و گسترش میکروب ها ایجاد شود. بدترین عارضه خشکی دهان بد بو شدن دهان است.
خشکی دهان همچنین احتمال افزایش پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش می دهد. زیرا در صورت کاهش بزاق دهان که یک پاک کننده طبیعی در دهان است، فرصت برای اسیدی شدن و رشد پلاک دندان وجود دارد. هرچه پلاک بیشتر شود و پوسیدگی گسترش یابد، احتمال تشکیل حفره دندان هم بیشتری می شود.
اگرچه دلایل آن مشخص نیست اما خشکی دهان در افراد مسن رایج تر است. تصور می شود بیماری هایی که بر کل بدن تأثیر می گذارد (اختلالات سیستمیک) ، تغذیه نامناسب و استفاده از برخی داروهای خاص نقش اساسی در خشکی دهان و کاهش بزاق دارند.
برخی از داروها نیز میتوانند در شکل گیری چنین وضعیتی نقش داشته باشند. برخی از این دارووها عبارتند از:
برای جبران کاهش بزاق میتوانید برخی راه حل ها را امتحان کنید. برای مثال 3 اقدام زیر میتواند باعث بهبود تولید و ترشح بزاق شود:
در صورت تداوم خشکی دهان ، پزشک یا دندانپزشک ممکن است به شما توصیه کند که دهان خود را با بزاق مصنوعی شستشو دهید. بزاق مصنوعی مایع یا اسپری است که بدون نسخه نیز فروخته می شود. می توان آن را هر چند وقت یکبار مورد استفاده قرار داد.
بزاق مصنوعی به افزایش رطوبت داخل دهان کمک می کند. اما دقت داشته باشید که برعکس بزاق طبیعی حاوی پروتئین ها ، مواد معدنی و سایر مواد موجود در بزاق واقعی نیست که به هضم غذا کمک می کند.
بالا رفتن میزان بزاق معمولا چیزی نیست که بخواهید خیلی از بابت آن نگران باشید. اما اگر برای یک دوره زمانی طلانی مقدار آن زیاد شد بهتر است که به فکر کمک پزشکی باشید. در کوتاه مدت جای نگرانی نیسیت زیرا مصرف برخی مواد غذایی میتواند باعث افزایش این مایع شود اما اگر چیز خاصی مصرف نکرده باشید که عامل افزایش بزاق باشد و شما دهان پر آبی دارید جای نگرانی وجود دارد.
در دو حالت زیر تولید این مایع زیاد میشود:
بعضی اوقات تعییر رژیم غذایی میتواند باعث افزایش بزاق شود. برای مثال مصرف غذاهایی خیلی ترش و یا خیلی تند میتواند چنین تاثیری داشته باشد و میزان مایع داخل دهانتان را افزایش دهد. از طرفی مواد غذایی اسیدی نیز اینکونه هستند. این درحالی است که مواد شیرین باعث کاهش تولید بزاق میشوند. اگر برای مدتی است که با افزای آب دهان روبرو شده اید کافی است کمی در رژیم غذایی خودتان تجدید نظر کنید.
به ارائه دهنده خدمات درمانی خود نیز این موضوع را اطلاع دهید زیرا این موضوع می تواند عارضه جانبی یک دارو یا نتیجه بیماری خاصی باشد. اگر در بلع مشکلی دارید، احتمالا عضلات گلو و صورت شما ضعیف شده است.
برخی از بیماری ها و شرایطی که میتواند باعث کاهش میتواند روی افزایش بزاق تاثیر بگذارند عبارتند از:
برخی از داروها که میتوانند در به وجود آمدن این وضعیت نقش داشته باشند نیز عبارتند از:
مانند کاهش تولید بزاق، افزایش تولید آن نیز میتواند دردسر دیری باشد که قابل تحمل نخواهد بود. عوامل مختلفی هستند که میتوانند روی تولید و ترشح بیش از حد این مایع تاثیر بگذارند و نحوه درمان آن نیز به علتی بستیگ دارد که باعث این عارضه شده است. به طور کلی درمان های این عارضه میتواند شامل موارد زیر باشد:
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید