شاید اولین گزینه ای که افراد برای جایگزینی دندان های از دست رفته در نظر می گیرند، پروتز دندان مصنوعی متحرک باشد. اما این تنها و البته بهترین روش جایگزین کردن دندان های از دست رفته نیست. بریج و پل های دندانی هم می توانند یک گزینه دیگر باشند اما نه دندان مصنوعی و نه بریج دندان هیچ کدام به اندازه ایمپلنت دندان نمی توانند ظاهر و عملکرد دندان های از دست رفته را بازیابی کنند. این مقاله را بخوانید تا با ایمپلنت دندان و نحوه نصب آن بیشتر آشنا شوید و ببینید چرا این روش بهترین روش جایگزین دندان های از دست رفته هستند.
زمانی که شما دندان خود را از دست می دهید با از دست رفتنش، جای خالی آن برایتان مشکلاتی به وجود خواهد آورد. در حالت عادی شما با کمک دندان خود می جوید، صحبت می کنید، لبخند زیبایی دارید و …. اما زمانی که یک یا چند دندان خود را از دست می دهید مشکلات زیر برایتان ایجاد می شود:
برای پیشگیری از بروز این مشکلات ما ناچاریم که جای خالی دندان را پر کنیم، اینجاست که ایمپلنت به فریاد ما می رسد. ایمپلنت دندان یک روش جایگزین دندان است. که ظاهری دقیقا مشابه با دندان دارد و عملکردش هم دقیقا مثل دندان است تنها با این تفاوت که تغذیه نمی شود و زنده نیست.
ایمپلنت های دندانی (Dental Implants) نوعی پروتز به شمار می روند. آن ها بهترین جایگزین برای دندان های از دست رفته هستند که در داخل استخوان فک کاشته می شوند و سپس یک روکش یا تاج دندان مصنوعی نیز بر روی آن ها قرار داده می شود.
ایمپلنت یا پروتز در پزشکی و دندانپزشکی برای کمک به بهبود ظاهر و عمکرد عضو آسیب دیده یا از دست رفته استفاده می شود. آن ها طی یک فرآیند که ممکن است به صورت جراحی صورت بگیرد کاشته شده یا متصل می شوند.
کاشت این پروتز که در قالب جراحی است، مانند هر عمل جراحی دیگری یک سری پیش نیازها دارد و کسی که می خواهد آن را انجام دهد باید واقعا کاندید مناسبی باشد. اگر شما هم یک یا چند تا از ویژگی های زیر را دارید می توانید کاندید مناسبی برای عمل باشید:
اگر این ویژگی ها را دارید باید به متخصص ایمپلنت و یا یک جراح دهان و دندان مراجعه کنید و از وی درباره این عمل مشاوره دریافت کنید.
اگر کاندید خوبی برای این جراحی هستید، بیایید مرحله به مرحله فرآیند کاشت ایمپلنت دندان را با هم بررسی کنیم و ببینیم که اصلا این پروسه چند مرحله است و در هر مرحله چه اتفاقی رخ میدهد.
اولین مرحله در واقع مراجعه به یک متخصص کاشت ایمپلنت خوب است که معمولا یا یک دندانپزشک متخصص ترمیمی و زیبایی یا جراح دهان و دندان است. این متخصص در همان ابتدا وضعیت دهان و دندان شما را به طور دقیق ارزیابی می کند و با کمک تصاویر گرفته شده با اشعه ایکس موقعیت دندان های شما و مشخصا جای خالی دندانتان را بررسی و چک می کند. اگر هنوز دندان خود را نکشیده اید، متخصص بررسی می کند که چگونه و با چه تدابیری باید دندان را کشید و سپس از کی باید اقدام به عمل جراحی کرد.
متخصص با کمک اسکن اشعه ایکس می تواند تراکم استخوان فک شما را بررسی کند. از آنجایی که این عمل یعنی کاشت ایمپلنت، نیازمند بافت استخوانی کافی است، اگر شما بافت کمی داشته باشید احتمالا نیاز به عمل پیوند استخوان داشته باشید.
چنانچه متخصص ایمپلنت تشخیص دهد که بافت استخوان فک شما برای عمل کم است باید تحت عمل جراحی پیوند استخوان قرار بگیرید. در این عمل از خودتان و یا از استخوان شخص دیگری برای تقویت بافت استخوانی فک شما استفاده می شود. بعد از این عمل شما باید 4 تا 12 ماه صبر کنید تا بتوانید وارد مراحل ایمپلنت دندان شوید. زیرا فک شما باید کاملا ترمیم شود تا بتوانید دندان جدید بکارید.
قرار دادن پایه ایمپلنت مهمترین مرحله کاشت ایمپلنت دندان است. پایه ایمپلنت یک پیچ کوچک فلزی و بسیار مقاوم است که باید وارد استخوان فک بالا یا پایین شما شده و در آن فیکس و محکم شود. این قطعه قرار است که دقیقا مشابه ریشه دندان شما عمل کند و همان اندازه محکم و با دوام باشد.
فرآیند کاشته شدن این قطعه چیزی بین 1 تا 2 ساعت طول می کشد. در تمام مدتی که جراح یا متخصص در حال کاشت و متصل کردن این پایه به استخوان فک است شما به لطف داروهای بیهوشی، در خوابی عمیق و راحت هستید و این یعنی در طول عمل شما دردی ندارید، پس نگران درد ایمپلنت دندان نباشید.
👋 این مطاب حتما به درد شما می خورد:
بعد از اینکه پایه ایمپلنت دندان جایگذاری شد، برای فک پایین حدودا تا 5 ماه و برای فک بالا حدودا 7 ماه باید صبر کنیم تا وارد مرحله بعدی ایمپلنت گذاری شویم. چرا؟ چون پیچی که در استخوان فک ما کاشته شده باید ثابت شود و این کار زمان می برد. سلول های استخوان فک باید ظرف این 5 ماه سخت کار کنند تا بتوانند به اندازه کافی بافت استخوانی بسازند تا پیچ کاشته شده را کاملا احاطه کرده و یا ثابت کنند. اینکار به اصطلاح خودمانی جوش خوردن پیچ به فک نامیده می شود.
بعد از اینکه پایه، به استخوان فک جوش خورد به یکی از مراحل ایمپلنت دندان که البته مینی مرحله باید به آن گفت می رسیم. در این مرحله جراح یا متخصص ایمپلنت، یک قطعه کوچک به نام هیلینگ کلار را به پایه ایمپلنت متصل می کند.
هیلینگ کلار و نقشش در ایمپلنت دندان چیست؟ این قطعه کوچک در واقع مانع از رشد بافت لثه و قرار گرفتن روی پایه ایمپلنت می شود. اگر این قطعه را بعد از کاشت پایه قرار نگیرد، لثه رشد کرده و یا با تغییر موقعیت روی پایه را می گیرد. به این قطعه به چشم درپوش چاه آب نگاه کنید. این قطعه همچنین به روند بهبود لثه و استخوان فک کمک می کند. حدود 10 تا 14 روز باید این قطعه روی پایه قرار داشته باشد.
بعد از جاگذاری بخش پایه، قرار دادن اباتمنت از مهمترین مراحل ایمپلنت دندان به حساب میاد. در این مرحله بعد از اینکه هیلینگ کلار را برداشته شد، یک قطعه کوچک به پایه ایمپلنت پیچ می شود و بعد از تمام شدن این کار، اگر بیش از یک جای خالی دندان داشته باشید، متخصص ایمپلنت یا جراح دندان به سراغ قرار دادن پایه و اباتمنت بعدی می رود.
اما اباتمنت و نقشش دقیقا در ایمپلنت چیست؟ اباتمنت یک قطعه کوچک و مهم در یک واحد ایمپلنت دندان است؛ به این قطعه رابط هم گفته می شود. این قطعه قرار است رابط بین پایه ایمپلنت و تاج دندان باشد. در واقع، اباتمنت در نقش یک پل بین دو جا است.
در همین مرحله متخصص یک روکش دندان موقت را روی اباتمنت سوار می کند تا تاج دندان مخصوص شما ساخته شود. ساخته شدن تاج مختص شما چیزی حدود 4 تا 6 هفته زمان نیاز داره و تا آن زمان شما باید مراقب تاج موقت خودتان باشید تا آسیبی به آن وارد نشود.
امیدوارم تا اینجای کار متوجه جزئیات مراحل ایمپلنت دندان شده باشید تا بتوانیم با دید بهتری وارد مرحله آخر شویم. در این مرحله متخصص قرار است که یک تاج دندان را روی اباتمنت سوار کند.
تاج دندان در واقع به قسمتی از دندان های ما گفته می شود که بیرون از لثه است و قابل مشاهده می باشد. ما قرار است که یک تاج دندان مصنوعی که دقیقا مشابه تاج دندان خودمان است را روی اباتمنت سوار کنیم.
نحوه اتصال تاج دندان به اباتمنت خیلی جالب است؛ متخصصین اصولا از دو روش برای این کار استفاده می کنند. روش اول اینکه از تاج های پیچی استفاده می کنند که به صورت پیچ شل و سفت شده یا به اباتمنت فیکس می شوند. روش دوم به این شکل است که با کمک یک نوع سیمان مخصوص دندانپزشکی تاج دندان را به اباتمنت وصل می کنند که تا آخر به آن متصل باقی بماند. که البته متخصصان ایمپلنت توصیه می کنند از نمونه های سیمانی به جای تاج های پیچی استفاده کنیم. چون تاج های پیچی را از بعضی زوایا میتوان دید و حالت کاملا طبیعی ندارند.
ایمپلنت ها بسته به نوع آن ها و عمل جراحی هزینه های متفاوتی روی دست افراد می گذارند. ما در یک مقاله به طور کامل به بررسی هزینه ایمپلنت دندان پرداخته ایم که می توانید با مراجعه به آن صفحه از قیمت ها مطلع شوید. شایان ذکر است که به دلیل گران بودن هزینه های کاشت ایمپلنت برخی مراکز خدمات اقساطی ایمپلنت دندان را برای مراجعه کنندگان خود در نظر گرفته اند.
در حالی که برخی از معایب برای این پروتزهای دندانی وجود دارد، مزایای آن بسیار بیشتر از معایب و عوارضشان است. برخی از مهمترین مزایای این پروتز های دندانی عبارتند از:
ایمپلنت های دندانی ظاهری مانند دندان های واقعی دارند. در واقع، هنگامی که ایمپلنت شما نصب شد، به سختی می توانید تفاوت بین دندان جایگزین شده و دندان واقعی خود را تشخیص دهید. همچنین ایمپلنت ها هیچ تفاوتی با دندان های معمولی شما ندارند، از آنجایی که ایمپلنتها به فک شما متصل میشوند، مانند دندانهای معمولی شما قوی هستند.
برخلاف دندان مصنوعی متحرک، ایمپلنت ها در هنگام غذا خوردن و جویدن تفاوتی با دندان های معمولی شما ندارند و چون ثابت هستند پس از اتمام عمل ایمپلنت دندان، می توانید هر آنچه را که می خواهید بخورید! فرقی نمی کند شما به چه نوع خوراکی هایی علاقه دارید خواه غذای نرم باشد یا تنقلات ترد، غذاهای جویدنی، یا نوشیدنی های سرد یا گرم، ایمپلنت ها همه جوره برایتان مانند دندان طبیعی کار می کنند.
ایمپلنت یک راه حل جایگزین دندان با ماندگاری طولانی است. هر چند که ممکن است لازم باشد روکش ایمپلنت را هر 10 تا 15 سال یکبار تعویض کنید، اما اگر از ایمپلنت ها مراقبت کنید، می توانند تا آخر عمر باقی بمانند زیرا پیج کاشته شده دائمی است.
شما باید از ایمپلنت های خود همان طور مراقبت کنید که از دندان های معمولی خود با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه، معاینات منظم دندانپزشکی و رژیم غذایی سالم مراقبت می کنید. آن ها هیچ مراقبتی فراتر از دندان های طبیعی خودتان نمی خواهند.
ایمپلنت ها مانند دندان های واقعی شما به فک متصل می شوند. پیچ ایمپلنت به عنوان یک ریشه طبیعی عمل می کند، بنابراین با این پروتزهای دندانی، استخوان فک شما قوی می ماند و از دست دادن استخوان را تجربه نمی کنید.
در کنار بسیاری از مزایای ایمپلنت های دندانی، آن ها تعدادی عیب و ایراد دارند که موارد زیر مهم ترین و شناخته شده ترین معایب ایمپلنت ها است:
برای انجام جراحی کاشت ایمپلنت ابتدا باید شرایط خاصی برآورده شود. از آنجایی که این روش شامل چسباندن ایمپلنت به استخوان فک شما می شود، اگر به دنبال از دست دادن دندان ها تحلیل استخوان را تجربه کرده اید، ممکن است نتوانید ایمپلنت بکارید. زیرا نبود تراکم کافی استخوان مانعی برای شکست ایمپلنت می شوند. در چنین مواردی باید عمل پیوند استخوان فک صورت بگیرد.
همچنین اگر اتاقک سینوس تحتانی شما پایین آمده باشد باید با جراحی لیف سینوس، آن را به حالت طبیعی بازگردانید. افراد دیابتیک و سیگاری نیز باید با احتیاط درباره داشتن ایمپلنت تصمیم گیری کنند.
در حالی که این روش بهترین راه حل طولانی مدت برای از دست دادن دندان هستند، اما همیشه مقرون به صرفه ترین نیستند. با این حال، ایمپلنت های دندانی به دلیل راحتی، اعتماد به نفس و احساس طبیعی که به شما می دهند، ارزش قیمت بالایی دارند.
پروتز ایمپلنت یک راه حل سریع نیست و برای داشتن آن ممکن است چندین ماه زمان صرف شود. اگر در حال جایگزین کردن یک دندان آسیب دیده هستید ابتدا باید آن را بکشید و صبر کنید تا جای آن بهبود یابد، سپس پایه ایمپلنت کاشته شود، پس از چند ماه جوش خوردن پایه به استخوان روکش نصب شود و …. که ممکن است به طور میانگین 3 تا 4 ماه طول بکشد.
در هر عمل جراحی، امکان وقوع عوارض وجود دارد، اما به طور کلی، کاشت ایمپلنت دندان یک روش کم خطر و موفقیت آمیز است. با این حال، این عمل همانند دیگر عمل های جراحی دارای عوارضی نظیر خونریزی، عفونت، ورم و کبودی جزئی پس از عمل می باشد. همچنین باید احتمال آلرژی بیمار را در نظر گرفت. داروها و بیماری های زمینه ای باید به دقت پیش از عمل مورد بررسی قرار گیرند تا مشکلی به وجود نیاید.
پس از کاشت، احتمال شکستن ایمپلنت دندان بسیار نادر است زیرا این پروتز دارای مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار و ضربه است. با این حال، در حین عمل احتمال بسیار کمی وجود دارد که ایمپلنت بشکند. فشار بیش از حد بر روی ایمپلنت و یا استخوان به ساختارهای اطراف (رگهای خونی، عصبها یا استخوان فک) آسیب می زند. همچنین ممکن است زاویه و موقعیت ایمپلنت یا شرایط استخوان فک برای پشتیبانی ایمپلنت مناسب نباشد. اغلب این مشکلات با انتخاب جراح ماهر و برنامه ریزی دقیق قبل از عمل می توانند برطرف شوند.
به طور کلی این پروتزها طوری ساخته شده اند که تا برای مدت زمان زیادی عمر کنند. برخی افراد ممکن است تا پایان عمر ایمپلنت دندان خود را حفظ کرده و داشته باشند و برخی دیگر ممکن است بنا به دلایلی مثل عدم مراقبت درست، ایمپلنت خود را طی چند ماه یا چند سال از دست دهند. به طور میانگین این پروتزها می توانند 15 سال دوام داشته باشند اما با مراقبت اصولی تا پایان عمر می توان آن ها را حفظ کرد.
بله، پس از کاشت ایمپلنت دندان، ممکن است بیمار احساس درد و ترشحات زیادی در ناحیه مورد عمل داشته باشد. این درد معمولا با استفاده از داروهای مسکن که توسط دندانپزشک تجویز می شود، کنترل می شود.
به طور کلی، مدت زمان کلی برای اتمام کاشت ایمپلنت دندان ممکن است چند ماه به طول بکشد. اما این مدت زمان بستگی به وضعیت هر بیمار دارد.
بله، ایمپلنت دندان جلو یا ایمپلنت دندان نیش، یکی از بهترین گزینه ها برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته جلوی دهان هستند.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید