لق شدن دندان در ارتودنسی یکی از نگرانی های بیمارانی است که نیاز به انجام ارتودنسی دندان دارند و یا در حین این درمان با این مشکل مواجه شده اند.
در این مقاله از مجله دندانپزشکی دندانه با ما همراه باشید تا به به بررسی اینکه آیا لق شدن دندان در ارتودنسی طبیعی است؟ علت آن چیست؟ و روش های پیشگیری و درمان آن چیست؟ بپردازیم.
لق شدن دندان در طول این درمان، در صورتی که جزئی و خفیف باشد در اکثر مواقع امری طبیعی است. اما از آنجا که احساس لق شدن دندان در طول درمان ارتودنسی به قدری نیست که باعث افتادن یا از دست رفتن دندان های شما شود. بنابراین به هیچ عنوان نباید نگران افتادن دندان در ارتودنسی یا بعد از آن باشید و اگر کاندیدای انجام این نوع درمان دندانپزشکی هستید، بدون نگرانی بابت این موضوع درمانتان را شروع کنید.
برای افرادی که نیاز به ارتودنسی ثابت دارند، متخصص ارتودنسی (ارتودنتیست) یک سری سیم ها و بریس های ارتودنسی را به دندان های بیمار تا پایان طول درمان متصل می کند. این تجهیزات ممکن است تا چند روز باعث بروز ناراحتی و یا درد ارتودنسی شوند، به طوری که حتی برخی از بیماران احساس لق شدن دندان هم پیدا می کنند.
این احساس پس از نصب اولیه و ویزیت های دوره ای که به منظور تنظیم کردن بریس های ارتودنسی به کلینیک ارتودنسی مراجعه می کنید، ممکن است به سراغ شما بیاید.
سایر دلایل بروز این مشکل در طول ارتودنسی به شرح زیر است:
وظیفه بریس ها و سیم های ارتودنسی این است که با فشاری که وارد می کنند، دندان ها را به موقعیت اصلی خود هدایت کنند. این حرکت ممکن است احساس شل شدن و یا لق شدن دندان ها در ارتودنسی را به شما بدهد.
بریس ها و سیم های انواع ارتودنسی ثابت (فلزی، سرامیکی، لینگوال و دیمون) با فشار آرام و تدریجی، دندان ها را حرکت می دهند. این فشار وارد شده باعث لق شدن جزئی دندان ها می شود.
در حین جابجایی دندان ها، استخوان اطراف ریشه دندان تحلیل می رود و به تدریج ساخته می شود. این فرآیند ممکن است احساس لق شدن دندان در طول ارتودنسی می شود.
لق شدن دندان در ارتودنسی به این دلیل اصولا موقتی است و پس از پایان درمان، این مشکل را نخواهید داشت.
توجه: در صورتی که لق شدگی دندان ها در طول ارتودنسی شدید باشد و یا اینکه همراه با درد و ناراحتی باشد، باید حتما با متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید.
با اینکه در اکثر مواقع لق شدن در ارتودنسی طبیعی است، اما در صورت مشاهده علائم مربوط به بیماری لثه حتما باید به ارتودنتیست خود مراجعه کنید. اما این علائم چیست؟
رباط هایی که در فک است باعث استحکام دندان ها در جای خود می شوند. در صورت آسیب دیدن این رباط ها، دندان ها در جای خود سست می شوند و در صورت انجام ارتودنسی ثابت ممکن است لق شوند. از جمله دلایل تضعیف رباط ها، می توان به دندان قروچه در طول خواب اشاره کرد.
قبل از هر چیز باید بگوییم که این حس را تنها تعداد معدودی از بیماران ارتودنسی تجربه می کنند. این بیماران هم تنها چند روز بعد از نصب اولیه بریس ها و تنظیم مجدد آنها این حس را خواهند داشت و این حس دائمی نیست.
بله، احساس لق شدن دندان در طول ارتودنسی موقتی است و پس از اتمام دوره درمان، دندان های شما سفت و محکم خواهند شد.
در واقع فرآیند سفت شدن دندان ها بعد از ارتودنسی شامل مراحل زیر است:
در صورت رعایت نکات زیر از احساس لق شدن دندان و بسیاری از مشکلات بعد از ارتودنسی جلوگیری خواهید کرد:
رعایت رژیم غذایی ارتودنسی در صورت استفاده از بریس های ثابت یکی از موارد بسیار مهم در مراقبت های ارتودنسی است.
در طول این درمان نباید مواد خوراکی چسبناک و سفت مثل آبنبات، آدامس، ته دیگ، میوه های سفت لقمه های بزرگ و … بخورید. در این مدت توصیه می شود از غذاهای نرم، مایعات و بخارپز استفاده کنید تا به بریس ها و تجهیزات ارتودنسی فشار وارد نشود.
رعایت بهداشت دهان و دندان در طول ارتودنسی بیش از پیش اهمیت دارد. زیرا در طول این درمان به دلیل ثابت بودن براکت ها و سیم ها احتمال جمع شدن ذرات غذایی و پلاک ها در بین دندان ها وجود دارد و باید مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را با رعایت اصول و روزانه حداقل دو بار انجام دهید.
در صورتی که در انجام این کار کوتاهی کنید، به مرور به لثه های شما آسیب وارد می شود و سست شدن آنها، لق شدن دندان در ارتودنسی را به دنبال خواهد داشت.
یکی از ممنوعات ارتودنسی، عدم استعمال دخانیات است؛ زیرا نیکوتین و تنباکو باعث تضعیف لثه ها و لق شدن دندان ها خواهد شد.
در صورتی که عادت به دندان قروچه در خواب دارید، حتما این موضوع را قبل از شروع درمان ارتودنسی با متخصص خود در میان بگذارید، تا راه حلی به شما ارائه دهد.
بله، در طول ارتودنسی ثابت برخی از افراد ممکن است احساس لق شدگی دندان داشته باشند که این موضوع کاملا طبیعی است و پس از اتمام درمان این مشکل برطرف خواهد شد.
در این صورت باید به مراقبت هایی مثل رعایت رژیم غذایی، رعایت بهداشت دهان و دندان، ترک سیگار، استفاده از محافظ دهان در صورت عادت به دندان قروچه و انجام ورزش های رزمی و مصرف ویتامین D با مشورت پزشک بیش از پیش اهمیت دهید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید