اگر کودک شما دندانهای نامرتبی دارد و فکر میکنید علاوه بر زیبایی طرح لبخند، در گفتار، جویدن و سایر عملکردهای دهانیاش مشکل خاصی وجود دارد، حتما این مقاله را بخوانید. این صفحه شامل اطلاعاتی درباره انواع نامرتبی دندانی و ناهماهنگی فکی در خردسالان، نحوه تشخیص این مشکلات، سن مناسب ارتودنسی کودکان، فواید درمان به موقع، عوارض عدم درمان، نحوه درمان و سرانجام هزینه ارتودنسی در کودکان است. و خواندن آن برای والدین مسئول و دلسوزی که به فکر سلامتی دهان و دندان کودکان خود هستند خالی از لطف نیست.
قبل از اینکه بخواهیم درباره درمان ارتودنسی کودکان بخوانیم بهتر است یک تعریف ساده و اولیه از درمان ارتودنسی داشته باشیم:
“ارتودنسی یک رشته تخصصی در دندانپزشکی است که به تشخیص، پیشگیری، مدیریت، درمان ناهماهنگیها و نامنظمی های دندانها و فکها میپردازد”
به عبارت ساده و عامیانهتر، ارتودنسی به صاف شدن دندانهای کج، نامرتب و شلوغ میپردازد. و همه را در موقعیت نرمال و طبیعی خود قرار میدهد.
پیش از این در مقالهای با عنوان (چرا باید بچهها را از سن 7 سالگی پیش متخصص ارتودنسی بُرد؟) درباره سن مناسب ارتودنسی کودکان به طور مفصل صحبت شده است. متخصصان ارتودنسی بر این باورند که بهترین سن برای آغاز مداخلات ارتودنسی در کودکان سن 7 سالگی است. البته ممکن است کودک کمی زودتر یا کمی دیرتر به آغاز مداخلات نیاز داشته باشد. اما با توجه به بسیاری از عوامل (که در ادامه توضیح داده شدهاند)، بهترین سن همین 7 سالگی است.
هدف بزرگ ما در ارتودنسی کودکان، در آمدن دندانهای دائمی در موقعیتی درست و هماهنگ است. بنابراین عمده کاری که ما متخصصان انجام میدهیم، مدیریت رویش دندانهای دائمی است. ما درمان ارتودنسی را زمانی آغاز میکنیم که اغلب دندانهای شیری افتاده باشند (متعاقباً اغلب دندانهای دائمی از لثه در آمده باشند). و از آنجا که در سن 7 یا 8 سالگی بیشتر دندانهای شیری افتاده (و دندانهای جایگزین نیز درآمدهاند) بهترین سن برای مدیریت رویش دندانهای دائمی و برطرف کردن مشکلات ارتودنسی همین سن 7 سالگی است.
خیر! همه کودکان لزوماً نیاز به درمانهای ارتودنسی ندارند. اگر شما به عنوان والدینِ کودک، مشکلات مالاکلوژن (ناهماهنگی بین فکی و دندانی) و سابقه خانوادگی این مشکلات را ندارید، احتمالا کودک شما نیازی به مراجعه جهت درمان نداشته باشد. اگر کودک رفتار و عادات نامناسبی (مانند میکدن انگشت شست یا تنفس دهانی و …) ندارد به احتمال بسیار زیاد هیچوقت نیازی به مراجعه پیدا نمیکند. علاوه بر این، اگر خودتان (یا اطرافیان) یا دندانپزشک کودک شما، مشکل خاصی در رویش دندانها و ظاهر دهان و دندان کودکتان نمیبینید، باز هم نیازی به درمان احساس نمیشود.
مهمترین مشکلاتی که در اغلب کودکان در سنین پایین دیده میشود عبارتند از:
اغلب مال اکلوژنها و مشکلات ارتودنسی کودکان مستقیما مقصری جز ژنتیک و وراثت ندارند. به عبارتی بدون اینکه کودک کوچکترین تقصیری داشته باشد (صرفا به جهت اینکه این وضعیت را به صورت ژنتیکی به ارث برده) با کج شدن دندان ها یا مشکلات فکی دچار میشود. برای مثال اگر خودتان یا همسرتان یکی از مشکلات بالا را دارید احتمال زیاد کودک شما هم مشکل یا مشکلات مشابه شما را تجربه خواهد کرد. خود کودک نیز میتواند در بروز این مشلات نقش داشته باشد. برای مثال عادات نامناسب کودکی مانند میکدن بیش از حد انگشت، پستانک یا سایر اشیاء دیگر میتواند به مرور زمان مشکل ساز شود. تنفس دهانی، رفلاکس بلع نادرست، وارد شدن ضربه به کودک و … نیز میتوانند باعث بروز چنین مشکلات ارتودنسی در کودکان شوند.
🦷شاید این مطلب هم به دردتان بخورد
بهتر است والدین بعد از رویش اولین دندان های شیری (در سن 6 ماهگی)، در خصوص مراقبت از دندانهای شیری، از کمک دندانپزشک اطفال استفاده کنند. این کمک گرفتنها میتواند به صورت جلسات ویزیت دورهای انجام شود و تا درآمدن بیشتر دندانهای دائمی ادامه داشته باشد. چنانچه هر مشکلی در خصوص هماهنگی دندانها و فکین کودک وجود داشته باشد، دندانپزشک به شما اطلاع خواهد داد و در صورت لزوم شما را به یک متخصص ارتودنسی کودکان ارجاع میدهد.
علاوه بر این، کودکانی که نیاز به درمان و مداخله ارتودنسی دارند، (به دنبال مشکلاتی که در بخش قبل خواندید و دیدید) معمولا علائم مشخصی دارند، که میتوان آنها را حتی بدون مراجعه به متخصص ارتودنسی تا حدودی تشخیص داد. به جز این، اغلبِ مشکلاتِ ارتودنسی، ریشه در وراثت و مسائل ژنتیکی دارند. و باعث میشوند کودکانی که والدینشان مشکلات ذکر شده را داشتهاند، از گزند این معضلات در امان نباشند. به دنبال مشاهده هر گونه ناهماهنگی، نامنظمی یا عدم تراز در دهان و دندان فرزندان و همچنین علائم زیر، کودکان خود را به یک متخصص ارتودنسی خوب نشان دهید.
شاید از این نوشته هم خوشتون بیاد
با تشخیص به موقع مشکلات ارتودنسی کودکان، میتوان خیلی زود درمان را شروع کرد. اینکار باعث توقف مشکلات نامبرده (در بخشهای قبل) میشود و مدت زمان درمان ارتودنسی را نیز کاهش میدهد. با ارتودنسی اولیه، به راحتی میتوان به کودک کمک کرد که:
عدم توجه به مشکلات ارتودنسی (و پشت گوش انداختن راهحلهایی که متخصص ارتودنسی کودکان پیش پای شما میگذارد) باعث میشود که سیر پیشرفت این مشکلات بیشتر شود. در این صورت عوارض، خطرات و مشکلات متعدد دیگری برای کودکان به وجود خواهد آمد. در صورتی که عدم هماهنگی دندانها و فک کودکان به موقع برطرف نشود یا پشت گوش انداخته شود، مشکلات بیشتر و شدیدتر میشوند. برای مثال اگر دندانهای کودک کج هستند، در آینده بیشتر کج میشوند. همین مشکل کافیست تا کودک در آینده با مشکلات زیر و یا (احتمال بدتر شدن آنها) روبرو شود:
طی یک مقاله با عنوان (همه چیز درباره درمان ارتودنسی دو مرحله ای) به صورت مفصل به نحوه درمان ارتودنسی کودکان در 2 مرحله پرداخته ایم. اگر مایلید به آن صفحه مراجعه کنید و اگر نه، به طور خلاصه هر دو مرحله را برای شما در این بخش توضیح خواهیم داد.
این مرحله معمولاً زمانی شروع می شود که کودک بین 7 تا 12 سال سن دارد. این محدوده سنی معمولا تحت عنوان سنین رشد شناخته میشود. هدف اصلی ما از انجام این مرحله کمک به رشد استخوانهای فک است. در واقع ما میخواهیم کاری کنیم که فکها به خوبی رشد کنند و پهنای آنها نیز مناسب باشد. اینکار باعث میشود که فضا برای رشد دندانهای دائمی فراهم شود. برای این مراحله، از دستگاه های ارتودنسی فانکشنال کمک گرفته میشود. وسیع کنندههای کام و فضا نگهدارها مهمترین دستگاههای ارتودنسی بکار رفته در مرحله 1 ارتودنسی کودکان هستند. به فاز اول درمان معمولا ارتودنسی پیشگیرانه گفته میشود.
درمانها در فاز 1 میتوانند به تصحیح موارد زیر کمک کنند:
این مرحله ارتودنسی ممکن است بین 9 تا 18 ماه طول بکشد و مرحله 2 درمان را بسیار آسان تر می کند. به عبارت دیگر انجام این مرحله، به کودک شما کمک میکند که برای مدت زمان کمتری بریس ارتودنسی (همان سیم کشی دندان که به صورت عامیانه استفاده میشود) نیاز داشته باشد.
زمانی که تمام دندانهای دائمی درآمده باشند و یا آخرین دندانهای دائمی در حال جوانه زدن باشند، کار درمان مرحله دوم را آغاز میکنیم. ما در این فاز با کمک دستگاههای ارتودنسی ثابت و متحرک تمام آنچه که در فاز اول انجام دادهایم را کامل کرده و تمام دندانها را منظم و یک دست میکنیم. مدت زمان ارتودنسی در این مرحله معمولا از چند ماه تا چندسال متغییر است.
این سوال را بارها مراجعان و والدین از ما پرسیدهاند. حقیقت این است که نمیتوان بدون معاینه فیزیکی و بررسی با تصاویر اشعه ایکس درباره هزینه ارتودنسی کودکان به طور دقیق اظهار نظر کرد. اما ما مقالهای با عنوان ” هزینه ارتودنسی” نوشته و در آن یک جدول درج کردهایم که تمام هزینهها را پوشش داده است. اگر مایلید درباره هزینه انواع روش ارتودنسی مطلع شوید حتما سری به این صفحه بزنید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.