فیشور سیلانت دندان یک لایه نازک از جنس مواد پلاستیکی بی رنگ یا همرنگ دندان است که برای محافظت از دندان های خلفی کودکان از پوسیدگی دندان و مسائل دیگر، به سطح جونده آنها متصل می شود و شیارهای موجود روی سطح جونده دندان ها را کم عمق می کند. این کار باعث می شود مواد غذایی روی سطح دندان تجمع پیدا نکنند و در نتیجه از پوسیدگی دندان ها جلویگری می شود.
به استفاده از سیلانت دندان، درزگیری یا شیارپوشی نیز گفته می شود. این پروسه به هیچ بی حسی نیاز ندارد و به هیچ عنوان درد ندارد. در شرایطی که کودک شما واجد شرایط آن باشد، مزایا و فواید بسیاری را شامل حال او می کند.
هر بچه ای و لزوما هر دندانی نیاز به فیشور سیلانت ندارد. اگه کودک شما یکی از شرایط زیر را دارد، می توانید و بهتر است که دندان هایش را شیارپوشی کنید.
درست است که فیشور سیلانت بیشتر برای کودکان کاربرد دارد، اما فیشور سیلانت دندان بزرگسالان نیز در شرایطی که دندان هایشان به طور طبیعی شیارهای عمیقی دارند و احتمال پوسیدگی در آنها بالا است پیشنهاد می شود.
سیلانت دندان و درزگیرها را میشود برای دندان های شیری و دائمی استفاده کرد، اما معمولا برای دندان دائمی بیشتر استفاده می شود. از بین دندان های دائمی هم تنها دندان های آسیاب سیلانت می شوند. برای آشنایی با انواع دندان می توانید مقاله آناتومی و ساختار دندان را مطالعه کنید و به طور کامل با تمام دندان ها و کاربرد هر کدام آشنا شوید.
بهترین و ایده آل ترین زمان برای انجام فیشور سیلانت دندان، بلافاصله بعد از درآمدن دندان های آسیای اول یعنی حدود سن 6 سالگی و همچنین دندان های آسیای دوم در سن 12 سالگی است. بهتر است که فیشور سیلانت دندان شیری را تا قبل از اینکه احتمال پوسیدگی بیشتر شود، انجام دهید.
قرار دادن فیشور سیلانت دندان یک روند بسیار ساده است که خیلی هم طول نمیکشد و مراحل آن را در ادامه برایتان توضیح داده ایم:
سیلانت دندان ماندگاری نسبتا بالایی دارد و به طور میانگین تا 9 سال دوام می آورد اما این عدد برای همه و همیشه صدق نمی کند. به این صورت که اگر شرایطش نباشد ۹ سال که هیچ، شاید سر یک سال نیز سیلانت خراب شو؛ مثلا اگر موارد زیر پیش بیاید، سیلانت دچار خوردگی و خرابی می شود و کارایی اش را کم کم از دست می دهد:
صرفا چون این روزها به کرات ممکن است اسم سیلانت را شنیده باشیم، به این معنی نیست که حتما باید هر بچه ای سیلانت انجام بدهد. فراموش نکنیم که اجداد ما میلیون ها سال پیش تر از ما بدون هیچگونه سیلانت یا ماده دندانپزشکی خاصی رشد کردند، تکامل پیدا کردن، و شاید هم میزان آسیب دیدگی دندان هایشان به اندازه ما نبوده باشد.
با این حال چون سبک زندگی و رژیم غذایی افراد در جوامع امروزی واقعا غیر استاندارد شده، درصد پوسیدگی دندان در کودکان و بزرگسالان نیز به مراتب بیشتر شده است. بنابراین بیشتر باید روی تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی خود تمرکز کنیم تا مانع از گسترش پوسیدگی دندان ها شویم.
برای برداشتن پوشش سیلانت باید به مطب دندانپزشک رفت و کار را به او سپرد. معمولا برداشتن سیلانت خیلی سریع و آسان است و با استفاده از لیزر یا مته ظریف دندانپزشکی برداشته می شود. این کار اصلا خطری ندارد و آسیبی به دندانها وارد نمی کند.
معمولا سیلانت بعد از قرارگیری، برداشته نمی شود مگر اینکه دندانپزشک مشکلی را تشخیص بدهد یا اینکه بیمار یا والدین کودک به دلایلی مانند تغییر نوع سیلانت درخواست برداشتن آن را داشته باشند.
طبق تحقیقات انجام شده،استفاده از آن هیچ عارضه ای برای دندان ها ایجاد نمی کند. اما اگر به درستی در جای خود قرار نگیرد می تواند محل مناسبی برای جذب غذا و یا پلاک ها باشد و باعث ایجاد پوسیدگی دندان ها شود.
برای پیشگیری از پوسیدگی دندان بدون کمک گرفتن از فیشور سیلانت دندان، می توانیم توجه بیشتری به موارد زیر داشته باشیم:
غذاهایی هم که حاوی مواد مغذی و مقوی زیر هستند را حتما به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
از نظر علمی، از سیلانت شفاف می توان بر روی حفره های بسیار ریز و کوچک استفاده کرد تا جلوی پوسیدگی بیشتر گرفته شود. اما بهتر است تا قبل از انجام فیشور سیلانت، هرگونه پوسیدگی بر روی دندانها برطرف شود.
دندان های سیلانت شده به سادگی می تواند مسواک زده شود یا از نخ دندان کشیده شود. از یک مسواک با موهای نرم و خمیر دندان دارای عامل بازسازی کننده مانند هیدروکسی آپاتیت (hydroxyapatite) و فلوراید استفاده کنید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید