از رایجترین شکایات مراجعان به مطب های دندانپزشکی عفونت بافت نرم دندان است که بسیار دردناک است. تنها راه حل برطرف کردن این مشکل هم عصب کشی دندان یا درمان ریشه دندان یا روت کانال هستش که در این مقاله به طور کامل باهاش آشنا میشید.
عصب کشی نوعی فرایند و عمل دندانپزشکی است که در آن اقدام به ترمیم پالپ نرم دندان میکنیم. در اغلب موارد ممکن است اتصالات بافت زنده دندان را با کمک این درمان از بین ببریم.
اگر به دنبال فیلم عصب کشی دندان هستید، ویدئو زیر را مشاهده کنید:
درمان ریشه یا عصب کشی دندان یا (endodontics) زمانی مورد نیاز است که عروق خونی و عصب دندان (که بهش میگن پالپ یا مغز دندان) بر اثر پوسیدگی یا آسیب دیدگی دچار عفونت شده است. مراحل اولیه عفونت پالپ معمولا علائم خاصی ندارد اما به مرور زمان ممکن است رنگ دندان کمی تیره شود که نشان دهنده مرگ عصب و عروق خونرسان دندان است. این وضعیت حتما نیازمند عصب کشی و روت کانال است.
اگر پالپ آلوده شود، عفونت ممکن است از طریق کانال ریشه دندان گسترش یابد. این عفونت ممکن است در نهایت به آبسه منجر شود. آبسه ساختاری ملتهب است که در آن چرک جمع می شود و می تواند باعث تورم بافت های اطراف دندان شود. علائم آبسه می تواند از یک درد ملایم تا یک درد شدید و وحشتناک باشد. معمولا زمانی که چیزی را گاز میزنید این درد شدیدتر هم خواهد شد. اگر هرچه زودتر دندان عصب کشی نشود و یا عفونت با کمک درمان ریشه از بین نرود، دندان به کلی از بین میرود و باید آن را بکشید. گاهی اوقات قبل از ارتودنسی دندان نیز اگر دندان آسیب دیده باشد متخصص ارتودنسی شخص را برای انجام درمان ریشه یا روت کانال به یک متخصص دیگر ارجاع میدهد.
خوشبختانه خیر. چرا؟ چون برای اینکار دندان شما را بیحس میکنند و معمولا هیچ دردی تجربه نمیکنید. درمان ریشه دندان با پر کردن دندان هیچ فرقی نداره (از لحاظ درد عرض میکنم). هرچند که بعداً ممکن است در اثر این درمان، حساسیت دندان به وجود بیاید اما به تدریج این امر با گذشت زمان کمتر شده و برطرف خواهد شد.
هدف از درمان این است که تمام عفونت ها از ریشه دندان خارج شود. سپس محل ریشه تمیز و پر می شود تا از بروز هرگونه عفونت جدید و بیشتر جلوگیری شود. درمان روت کانال یک روش حرفه ای و وقت گیر است. معمولا این درمان میتواند طی یک جلسه انجام شود اما اگر به دو یا چند جلسه دیگر هم نیاز بود نباید تعجب کنید. چون باید حتما زیر نظر دندانپزشک باشید.
از آنجایی که دندان دیگر زنده نیست و بافت های زنده دندان از بین رفته اند، دندان تغییر رنگ میدهد. در گذشته کاری به دندان نداشتند و همینطور آن را به حال خود رها میکردند. اما خوشبختانه امروزه روش های زیادی برای ترمیم این دندان وجود دارد. برای مثال گذاشتن تاج دندان میتواند یکی از بهترین روش ها برای ترمیم دندان عصب کشی شده باشد که توسط متخصص دندانپرشکی ترمیمی انجام داده میشود. از طرفی اگر خواستید دندان را بکشید میتوانید از جایگزین های دندانی مثل ایمپلنت دندان، پل دندانی و پروتز هم استفاده کنید.
👋 شاید این مطب به دردتون بخوره: لیست بهترین متخصصین دندانپزشکی ترمیمی تهران
خیلی خیلی احتمالش کم است. زیرا معمولا عصب کشی دندان موفقیت آمیز است. اما اگر به هر طریقی دوباره عفونت برگردد، دندانپزشک برای بار دوم هم عمل روت کانال را برای شما انجام خواهد داد.
همانطور که گفتیم ما بیخود و بیجهت درمان ریشه انجام نمیدهیم حتما مشکلی با دندان داریم که ایتکار را انجام میدهیم. در اغلب موارد اگر دندان مشکل دار که از پالپ مشکل دارد را درمان نکنیم ممکن است عفونت کرده و به لثه و استخوان فک و از آنجا به بخش های دیگر سرایت کند. بنابراین اگر نخواهید دندان خود را عصب کشی کنید و یا در دهان خود نگه دارید باید آن را بکشید. کشیدن دندان بهترین گزینه بعد از روت کانال است.
بله ما در درمان ریشه دندان تنها بافت نرم ریشه یا همان پالپ را درمیاوریم ولی در اغلب موارد خود دندان همچنان با کمک ساختارها و رباط های نگهدارنده سر جایش قرار دارد و میتواند به عملکرد جویدن شما کمک کند. اما از آنجایی که دندان مرده محسوب میشود برای اینکه بتوانید حمایت بیشتری ازش داشته باشید بهتر است که تاج دندان مصنوعی استفاده کنید.
عصب کشی دندان یا روت کانال رو معمولا یک دندانپزشک عمومی در یک مطب دندانپزشکی ساده انجام میدهد اما بعضی اوقات ممکن است که دندانپرشک شما را به یک متخصص آندودنتیست که متخصص کانال ریشه و بافت نرم دندان هستش ارجاع دهد. بهترین دندانپزشکی که میتواند این کار را برایتان انجام دهد نیز همین متخصص آندودنتیست است اگر برایتان مقدور بود به یکی از این متخصصان مراجعه کنید.
دندان عصب کشی شده ای که به تازگی تحت درمان ریشه بوده باید دقیقا و مانند دندان های دیگر تحت مراقبت قرار بگیرد. بسیار بسیار مهم است که هر روز دوبار مسواک بزنید و حتما قبل از خوابیدن علاوه بر مسواک زدن نخ دندان هم استفاده کنید. اگر به خمیر دندان حاوی فلوراید دسترسی دارید دندان عصب کشی شده رو حتما با چنین خمیردندانی مسواک بزنید اگر هم نداشتید میتوانید با کمک دهانشویه های حاوی فلوراید و اگر آن هم نبود به خمیردندان معمولی بسنده کنید.
از قبل هم نباید خیلی غذاهای شیرینی و تنقلات یا نوشیدنی ها گاز دار میخوردید اما الان که عصبی کشی دندان انجام داده اید تا آنجا که میتوانید از مصرف این مواد اجتناب کنید و یا کلا یک مدت مصرف آن ها را کنار بگذارید. به خاطر درمان ریشه دندان هم که شده سعی کنید هر چند وقت یکبار مثلا هر 3 تا 6 ماه یکبار حتما به دندانپزشک عمومی و یا متخصصین دندانپزشکی مراجعه کنید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید