به دنیا اومدن بچه ها یه طرف و اتفاقای که تا بزرگ شدنشون رخ میده یه طرف دیگه زندگیه. و یکی از اولین اتفاقات بزرگ زندگی که همه ما تجربه می کنیم دندان در آوردن هستش. این دوره بسیار مهمه و باید توجه ویژه ای بهش بشه. برای همین ما در این مقاله به طور کامل درباره رویش دندان کودکان، علائمش، مدیریت درد در آمدن دندان نوزاد و نکات مراقبتی توضیحاتی براتون آماده کردیم. اگه بچه تون داره کم کم دندوناش در میاد حتما این مقاله رو بخونید.
با اینکه روند شکل گیری و رشد دندون بچه ها از داخل رحم مادر شروع میشه اما زمان در آمدن دندون به بعد از تولد و حدود 6 ماهگی موکول میشه. البته قرار نیست که همه بچه ها دقیقا در این سن دندونشون در بیاد و زمان درآمدن دندان از یک نوزاد به نوزاد دیگه کاملا متفاوته. یعنی ممکنه کمی زودتر و یا حتی دیرتر از 6 ماهگی اولین دندون در بیاد.
و زمانی که دندون بخواد رشد کنه و بیرون بیاد هم علائم مشخصی داره که به راحتی قابل تشخیصه ما این علائم رو در ادامه توضیح دادیم.
مهمترین علائم درآمدن دندان در نوزادان عبارتند از:
البته قرار نیست هر کودکی این علائم رو حین درآمدن دندان ها تجربه کنه. علائم ممکنه از یه کودک به کودک دیگه متفاوت باشه. بعضی ها ممکنه اصلا علائم خاصی نداشته باشن و بعضی دیگه ممکنه اغلب علائم بالا رو با هم داشته باشن.
علائم درآمدن دندان ها ممکنه از 2 یا 3 ماه زودتر از رویش اولین دندان شیری شروع بشه. این علائم نشون میده که دندان در حال رشده و لثه رو تحریک میکنه تا بتونه بیاد بیرون. تا زمانی که دندان کاملا از لثه خارج نشه این علائم ممکنه ادامه داشته باشه. اما اوج و شدت علائم ممکنه نزدیک به 6 ماهگی که وقت بیرون اومدن اولین دندون هستش باشه.
بعد از اون علائم کمتر میشه چون بدن کودک یه بار این وقایع رو تجربه کرده و الان مقاومت بهتری نسبت به رویش بقیه دندان ها داره.
🦷شاید این مطلب هم به دردتان بخورد
اینکه ممکنه اغلب بچه ها درد دندان درآوردن دندان رو تجربه کنن یه چیز طبیعیه اما این باعث نمیشه که به فکر مدیریت و کاهش این درد نباشیم. ما باید خودمون رو آماده کنیم با روش های خونگی و توصیه شده، به فرزندمون حین در اومدن دندان کمک کنیم. برای همین خوبه که 8 روش زیر که کمک زیادی به کاهش درد (به عنوان یکی از مهمترین علائم در آمدن دندان) میکنه رو امتحان کنیم.
هرچی نوزاد بیشتر بجوه کمتر درد رو تجربه میکنه. در واقع خود نوزادی که در حال در آوردن دندان هستش تمایل بسیار زیادی به جویدن داره چون این یه مکانیسمه. مکانیسمی که به صورت طبیعی به کاهش درد کمک میکنه.
میتونید برای نوزاد دندونگیر تهیه کنید و یا اینکه یه سری اسباب بازی نرم اما نسبتا درشت هم بخرید که بدون احتمال خفگی به کاهش درد دندان در آوردن نوزاد کمک کنه.
اگه اسباب بازی یا دندانگیر سرد باشه حتی تاثیرش بیشتره. مثلا میتونید بذاریدش داخل یخچال (فرزیز نه، فقط یخچال) تا یکم سرد شه و بعد به دست نوزاد بدید. دمای پایین دندان گیر باعث بی حس شدن طبیعی دندان و کاهش درد نوزاد میشه.
اغلب مادرا حین در آوردن دندان در کنار نوزادان هستند و خودشون به کاهش درد کمک می کنند. فقط کافیه که انگشت خودتون رو تمیز کنید و اجازه بدید نوزاد اونو گاز بگیره یا بجوه. خودتونم می تونید به آرومی لثه و محل در آمدن دندون رو ماساژ بدید. حتی میتونید از مسواک های مخصوص و کوچیک با موهای نرم استفاده کنید.
دمای پایین باعث بی حسی نسبی و کاهش درد لثه میشه. پس خوب میشه اگه سعی کنیم به صورت کنترل شده و محدود نوشیدنی نسبتا خنک به بچه بدیم. البته مراقب باشید و مطمئن بشید که نوزاد در سنی هستش که کاملا آب و نوشیدنی ها رو تحمل کنه. (این سن قطعا بالای 6 ماهگیه)
منظورمون از غذاهای سرد اوناییه که داخل یخچال میذاریم و بعد از خنک شدن میدیم به بچه. مثلا ماست میتونه یه نمونه خوب باشه. یا مثلا سیب رنده شده که تازه از داخل یخچال خارج شده. اینها هم مقوی هستند و همه طرز عجیبی باعث کاهش درد دندان در آوردن بچه ها میشن.
بعضی وقتا میبینید که هیچ کدوم از روش های بالا نمیتونه درد بچه رو ساکت کنه. همیشه اینجوری نیست اما ممکنه سر در اومدن یکی دو دندون بچه حسابی اذیت بشه. اینجاس که میتونید داروی ضد درد مثل استامینوفن (برای بچه ها) استفاده کنید. البته به هیچ عنوان تایید میکنم به هیچ عنوان قبل از مشورت با دندانپزشک کودکان یا پزشک متخصص اطفال چنین کاری نکنید.
هر چقدر بیشتر به بچه توجه بشه قطعا دردش هم کمتر میشه. تا میتونید اون رو سرگرم کنید و بیشتر بهش محبت کنید. مثلا اونو ببوسید، باهاش بازی کنید، بهش غذای خوب بدید دورش رو با اسباب بازی شلوغ کنید و ….
هیچوقت، هیچوقت (و با تاکید بیشتر) هیچوقت داروی بیحس کننده شیمایی یا حتی گیاهی روی لثه بچه نذارید. این بی حس کننده ها اصلا نباید برای بچه های زیر 2 سال استفاده بشه. اگر مجبور شدید استفاده کنید هم تنها زیر نظر دندانپزشک کودکان و با تایید اون باید اینکار رو انجام بدید.
استفاده از بی حس کننده ها (چه دارویی چه گیاهی) باعث کاهش اکسیژن دریافتی بچه ها میشه و میتونه مشکلات قلبی و عروقی ایجاد کنه.
دقت کنید به هیچ عنوان از الکل (هر نوعی) برای کاهش درد دندان در آوردن نوزاد استفاده نکنید چون اصلا توصیه شده نیست.
بعضیا به جای اسباب بازی دندانگیر از گردنبند های دندان گیر حین در اومدن دندان نوزاد استفاده می کنند. اینا میتونه باعث خفگی نوزاد بشه. پس به هیچ وجه گردنبند رو در دسترس بچه قرار ندید.
خب تا اینجا هرچی خوندید درباره دندان در آوردن نوزادان، علائم و تسکین دردش بود. از اینجا به بعد درباره یه سری نکات که حین دراومدن دندونا باید بهشون توجه کنید چیزای دیگه ای میخونید. این بخش رو اگه اولین بارتون هست که صاحب فرزند شدید با دقت بیشتری بخونید.
والدینی که بیش از یه بچه دارند خوب میدونن که دندان نوزاد کی در میاد. اما اگه نوزاد اولتونه بهتره که یه نگاه به جدول زیر بندازید. این جدول جواب سوال دندان نوزاد کی در میاد که ذهن خیلیا رو درگیر کرده رو، میده.
فوراید یه ماده معدنیه که به سخت شدن مینای دندان، افزایش استحکام و جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک بسیار بسیار زیادی می کنه. توی اغلب کشورها به آب آشامیدنی فلوراید اضافه میشه و کافیه با همون آب برای بچه غذا درست کنید اما اگه داخل کشوری زندگی می کنید که معلوم نیست آب آشامیدنی اصلا هیچ فلورایدی داره یا نه، درباره روش های اضافه کردن فلوراید به رژیم غذایی بچه با دندانپزشک کودکان یا پزشک متخصص اطفال صحبت کنید.
به مجرد اینکه بچه دندون در آورد یعنی این دندونه نیاز به مراقبت داره. باید دندون یا دندون های بچه رو روزی دو بار با خمیر دندون حاوی فلوراید مسواک بزنید. فرق مسواک زدن بچه ها با بزرگتر ها اینه که میزان خمیر دندان مورد استفاده شون با هم فرق داره. برای بچه های کوچیک اندازه خمیر دندون باید بیشتر از یه دونه برنج نشه.
بچه که به سن 3 سالگی رسید می تونید مقدار خمیر دندون رو بیشتر کنید و به جای یه دونه برنج به اندازه یه دونه نخود برسونید.
و مهمترین نکته اینه که بعد از دندان در آوردن باید تا سن حداقل 6 سالگی روی مسواک زدن بچه نظارت داشته باشید و کنار خودتون مسواک بزنن. از سن 7 تا 8 سالگی هم باید خودشون روزی دو نوبت و هر نوبت 2 دقیقه مسواک بزنن.
تقریبا تمام مراکز دندانپزشکی جهانی معتقدند که بعد از در آمدن اولین دندان نوزاد رو به یک دندانپزشک کودکان نشون بدیم. دندونپزشک کودکان میاد سلامت دندان بچه رو چک میکنه، نحوه رویش دندان ها رو نظارت میکنه و به والدین کلی آموزش درباره بهداشت دهان و دندان و نحوه مراقبت اصولی از دندون شیری میده. این مراجعات اغلب نقش آموزشی دارند و در کنارش چکاپ و ارزیابی صورت میگیره.
فلوراید وارنیش یک روشه که از فلوراید برای تقویت دندان بچه ها به منظوری پیشگیری از پوسیدگی دندون استفاده می کنند. از دندانپزشک کودکان بپرسید که آیا افلوراید وارنیش برای بچه شما مناسبه و آیا به سنی رسیده که بشه فلوراید وارنیش براش انجام داد؟ اصلا بپرسید که چه زمانی بعد از در دندان در آوردنمیش وارنیش کرد؟
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید