این روزا دیگه همه میدونن ارتودنسی چیه، حتی انواع روش ارتودنسی رو هم میدونن. برای همین فکر می کنم سوالی مثل ارتودنسی متحرک چیست جوابش زیادم سخت نباشه. اما در هر صورت بیایید یه مروری درباره ارتودنسی متحرک داشته باشیم و به صورت خلاصه تعریفش کنیم.
ارتودنسی متحرک که بهش ارتودنسی شفاف و نامرئی هم گفته میشه در واقع به استفاده از اون دسته از دستگاه هایی گفته میشه که برای صاف و منظم کردن دندان های ما لازم نیست از اول تا آخر دوره درمان به دندونامون بچسپن و موقع غذا خوردن یا مسواک زدن برشون میداریم. اینا یه سری قالب شفاف و پلاستیکی هستن که مثل محافظ یا گارد دهان هستن و یا یه سری از دستگاه های مشابه دیگه که در مجموع برای اصلاح نامنظمی دندون ها استفاده می شن.
عمده دستگاه های که بهشون میگیم متحرک، نوعی قالب دندون هستن که یه سریاشون برای اصلاح نامنظمی های دندانی استفاده میشن و یه سریای دیگشون هم برای حفظ نتایج ارتودنسی استفاده میشن. یعنی بعد از اینکه ارتودنسی تموم شد برای پیشگیری از کج شدن دوباره دندون ها باید اون ها رو استفاده کنیم.
به دسته اول این قالب ها میگن الاینر یعنی تراز کننده و به صاف شدن دندونا کمک می کنن. مشهورترین الاینرهای شفاف ارتودنسی اینا هستن:
و به اون دسته دوم هم میگن ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی که میتونه شفاف و قالبی باشه یا یه نوع دیگه باشه که بهش میگن ریتینر هاولی.
این ارتودنسی کارایی چندان زیادی نداره و فقط میتونه مشکلات و ناهنجاری های جزئی تا متوسط رو برطرف کنه. مثلا میتونه مشکلات زیر رو به راحتی آب خوردن برطرف کنه:
اگر شما هم جزء افرادی هستید که یکی از مشکلات بالا رو دارید این روش ارتودنسی به درد شما میخوره.
قبل از هرچیزی باید بدونید که برای برطرف کردن مشکلات شما تنها به یه دونه از دستگاه های ذکر شده نیاز ندارید. شما به یک سری و تعداد زیادی از اینا نیاز دارید.
اول دندناتون چک میشه و بعدش قالبگیری یا گرفتن تصاویر رادیولوژیک انجام میشه. بعد بر اساس وضعیت دندوناتون مسیر حرکت دندان هاتون تا صاف شدن کامل بررسی میشه. بعد بر اساس این مسیر میگن مثلا شما به 20 تا اینویزیلاین نیاز دارید تا دندوناتون کاملا صاف شه.
هر یه دونه پلاک شفاف ارتودنسی که در اختیارتون گذاشته میشه طوری طراحی شده که برای یه مدت زمانی (مثلا دو هفته ای) دندونای شما رو یه مقدار حرکت میده یا صاف میکنه. بعد از اینکه دندونا رو به اون اندازه صاف کرد دیگه کاربرد نداره و باید برداشته بشه.
بعد از اینکه این یه دونه رو برداشتن بعدی رو باید قرار بدید. به همین شکل شما تا آخرین دونه رو استفاده می کنید و دندوناتون در آخر صاف و منظم میشه.
بسته به سن و سال، نوع و شدت مشکل ممکنه نیاز باشه برای مدت زمان 1 سال تا 18 ماه از ارتودنسی شفاف برای منظم شدن دندوناتون استفاده کنید.
بسته به اینکه چه تعداد قالب نیاز دارید هزینه ارتودنسی متحرک متفاوته. اما در میان ارتودنسی دیگر هزینه نسبتا کمتری داره و چیزی حدود7 تا 11 میلیون تومان هزینه داره.
بله در واقع شما باید همیشه و تا انتهای دوره درمان، پلاک ها رو بذارید روی دندوناتون. اما بلاخره باید یه مزیتی نسبت به ارتودنسی ثابت داشته باشه یا نه؟
مزیت ارتودنسی متحرک در اینه که شما هر وقت که بخوایید چیزی بنوشید یا بخورید می تونید پلاک ها یا اون قالب ها رو بردارید و بعد از اینکه مسواک زدید، نخ دندون کشیدید و دهانشویه استفاده کردید دوباره سرجاشون بگذارید.
به جز این مواقع شما همیشه باید اون قالب ارتودنسی متحرک رو استفاده کنید تا مطابق اون بازه زمانی که متخصص بهتون گفته دندوناتون صاف و منظم بشه.
میدونید سخت ترین مرحله ارتودنسی چیه؟ شاید با خودتون بگید اون لحظه ای که مثلا پلاک متحرک یا بریس فلزی (همون سیم کشی) ارتودنسی ثابت، نصب میشه. اما این نه تنها سخت و دردناک نیست که اتفاقا خیلی هم باحاله.
سخت ترین بخش ارتودنسی از 1 تا 7 روز بعد از نصب دستگاه ها است. چون دندونای شما قبلا تحت فشار نبود و هیچ نیرو یا چیزی نبوده که اونا رو وادار کنه جابجا بشن. اما الان به خاطر پلاک ارتودنسی متحرک تحت فشارن و باید به واسطه نیرویی که از طرف پلاک ارتودنسی متحرک بهشون وارد میشه کم کم یه تکونی به خودشون بدن و یکم جابجا بشن.
این باعث میشه شما:
این مشکلات جزئی ممکنه بعد از اینک قالب اول رو گذاشتید اذیتتون کنه اما نهایتا تا 1 هفته بعدش کاملا از بین میرن و جای نگرانی ندارن.
شاید یه سریا با خودشون فکر کنن که چون پلاک ها رو خودشون میذارن روی دندوناشون دیگه نیازی به مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی نیست. این اصلا درست نیست و شما باید یه سری قرار ملاقات رو به صورت منظم تشریف ببرید مطب متخصص ارتودنسی تا بر روند صاف شدن دندون های شما نظارت کامل بشه و اگه مشکلی پیش اومد سریع برطرف بشه.
بسته به نوع الاینر متحرک (اینویزیلاین و مارکای دیگه) ممکنه نیاز باشه هر دوهفته برید پیش متخصص و یا اینکه به فاصله های زمانی هر 4 تا 8 هفته این مراجعه رو داشته باشید. ی این جلسات ممکنه الاینر تعویض یا سفت بشه. بنابراین لازمه برای پیشگیری از شل شدنش با زبونتون با الاینر بازی نکنید یا باهاش چیزی نجوید.
بازم تکرار می کنم شما قرار نیست وقتی قالب الاینر روی دندوناتونه چیزی بخورید یا بنوشید. شما اول قالب رو در میارید و بعدش میخورید و می آشامید. اما در هر صورت لازمه رژیم غذایی که در طول درمان ارتودنسی مصرف می کنیم یکم متناسب با دستگاه ارتودنسیمون باشه. برای همین:
چند روز اول بعد از شروع درمان ممکنه نتونید هرچیزی رو بجوید. بنابراین سعی کنید این چند روز غذای نرم بخورید. مثلا اینارو میتونید بخورید:
بعضی از خوراکی ها مسلما برای هر نوع درمان ارتودنسی خطرناک هستند و اصلا توصیه نمیشن. بهتره که مصرف این مواد رو تا میتونید کاهش بدید و یا اصلا نخورید:
به عنوانی کسی که ارتودنسی متحرک انجام دادید مهمترین وظیفه ای که دارید اینکه که پلاک های خودتون رو به موقع و اصولی تمیز کنید.
مشکل میتونه شکستگی، سوراخ شدگی و یا حتی گم شدن قالب باشه. برای اینکه مدت زمان ارتودنسیتون بیشتر نشه در اولین فرصت ممکن به متخصص ارتودنسی خودتون اطلاع بدید تا یه دونه دیگه عین همون قالب رو براتون درخواست بده و دندوناتون رو بررسی کنه.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید