آیا تا به حال به اهمیت سلامت لثه ها فکر کرده اید؟ لثهها، پشتوانهای برای دندانها و سازندگان اصلی لبخندهای خوب و روشن هستند. به همین دلیل، مراقبت از سلامت لثهها به عنوان یکی از اولین قدمها در جهت حفظ سلامت دهان و دندان بسیار حائز اهمیت است.
در این مقاله ما به دنبال کشف علل، علائم و راههای پیشگیری و درمان این بیماری لثه هستیم. بنابراین با ما همراه باشید تا با ابعاد مختلف بیماری لثه آشنا شده و به یادگیری راههایی بپردازیم که میتوانند به ما در حفظ سلامتی دهان و لبخندی چشمنواز کمک کنند.
بیماری لثه، اصطلاحی نیست که به یک بیماری خاص اشاره داشته باشد. بلکه یک طیف از مشکلات پیچیده با علائم مشابه را شامل میشود. این مشکلات، که به نام “بیماریهای لثه” هم شناخته میشوند، در سرتاسر جهان وجود دارد و افراد مختلف با ورم، زخمها یا حتی عفونتهای بافت لثه روبهرو میشوند.
بیماری لثه در بزرگسالان بسیار رایجتر است، و در افرادی که به طور منظم به دندانپزشکی برای چکاپهای معمول مراجعه نمیکنند بیشتر دیده میشود.
در صورتی که در مراحل ابتدایی بیماری لثه تشخیص داده شود، امکان درمان بیماریهای لثه با مراجعه به دندانپزشک وجود دارد. ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که از کجا بفهمیم بیماری لثه داریم؟ در پاسخ باید بگوییم اگر با نشانه های خطرناک بیماری لثه که در ادامه به آن اشاره می کنیم رو به رو شدید، ضروری است تا به منظور درمان بیماری لثه به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
با وجود اینکه در برخی مواقع، دهان بوی نامطبوعی دارد، اما اگر بوی بد دهان دائمی باشد و بهبود نیابد، ممکن است نشانهای از بیماری لثه باشد. وقتی باکتریها به زیر بافت لثه نفوذ میکنند و در جایی که مسواک و نخ دندان نمیتوانند به آنها دسترسی داشته باشند، بوی نامطبوع دهان شکل میگیرد. بیماری لثه و بوی بد دهان بر روی یکدیگر تاثیر دارند.
گاهی اوقات، افراد به تغییراتی در ترتیب دندانها خود پی میبرند، مانند فاصلههایی که قبلا وجود نداشتهاند یا دندانهای جلویی که به جلو یا به عقب رفتهاند. این تغییرات میتوانند نشانههایی از بیماری لثه باشند.
جرم دندان، یک لایه چسبنده است که روی دندانها شکل میگیرد، ممکن است به شکل سفید یا زرد مشاهده شود. این جرم با مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان از بین نمیرود و نیاز به تمیزکاری تخصصی توسط دندانپزشک دارد.
لثههای قرمزو پف کرده میتوانند نشانههای ورم لثه باشند. این وضعیت نیاز به درمان دارد تا جلوی پیشرفت التهاب لثه گرفته شود. در حالت جدیتر، ممکن است عقب نشینی لثه اتفاق بیفتد و یک فضای آلودهشده ایجاد شود.
اگر پس از مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان، خون در دهان مشاهده میکنید، این ممکن است نشانهای از مشکلاتی در لثه باشد. خونریزی پس از تمیز کردن دهان، به ویژه پس از مسواک زدن یا خوردن غذا، نمایانگر ورم لثه میباشد. ورم لثه به عنوان یک شکل خفیف از بیماری لثه، باعث خونریزی لثه میشود.
حساسیت دندانها نشانگر این موضوع است که فشار زیادی به دندانها وارد شده یا بیماری لثه در حال پیشرفت است. در صورتی که با حساسیت دندانها روبرو شدید، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید.
اگر در طی خواب یا بیداری دندانهایتان را به یکدیگر فشار داده یا اصطلاحا دندان قروچه میکنید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری لثه قرار بگیرید. این عادتها میتوانند بافتهای پشتیبان دهان را تحت فشار قرار داده و به نابودی آنها منجر شوند.
تحلیل لثه به وضعیتی اشاره دارد که در آن ضخامت بافت لثه کاهش یافته و خط لثه از موقعیت طبیعیاش به عقب کشیده میشود. این اتفاق باعث نمایان شدن ریشههای دندانها میشود، که میتواند برای سلامت دهان و دندانها بسیار خطرناک و آسیبزا باشد. این وضعیت، فضای موردنیاز برای فعالیت باکتریها و ایجاد عفونت را ایجاد میکند. تحلیل لثه ممکن است منجر به از بین رفتن بافت لثه شده و حتی به افتادن دندان منجر شود.
برای بزرگسالان، داشتن دندانهای لق مسئله عجیبی است. اگر احساس میکنید دندانهایتان زمانی که با زبان به آنها میزنید یا با انگشتها لمس میکنید، تکان میخورند، این ممکن است نشانهای از شدت بیشتر بیماری التهاب لثه باشد.
👌این مطالب را حتما بخوانید:
اکنون که به طور کامل با بیماری لثه و نشانههای آن آشنا شدهاید، ممکن است بپرسید که چرا این بیماری ایجاد میشود؟ برای پاسخ به این سؤال، باید بگوییم که دلایل گوناگونی وجود دارد که به وجود انواع بیماری لثه منجر میشود. در اینجا، تعدادی از مهمترین و اصلیترین علل ایجاد بیماری لثه را برشمردهایم:
یکی از اصلیترین دلایل ایجاد بیماری لثه، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. این امر منجر به تشکیل جرم و باکتری در دهان و دندان میشود. بهطور کلی، بیشترین عامل بروز پوسیدگی و التهاب لثه در اکثر افراد جرمها و باکتریهایی است که باعث آسیب به دندان میشوند. در شرایطی که بهداشت دهانی و دندانی رعایت نشود، پلاک باکتریایی تشکیل شده و روی دندانها و لثهها جمع میشود.
عامل دومی که به وجود انواع بیماری لثه میانجامد، استعمال دخانیات است. این امر منجر به بروز پوسیدگی دندان و ایجاد انواع بیماریهای لثه، زردی دندانها، سرطان دهان و … میشود. همانطور که میدانیم، کشیدن سیگار علاوه بر ایجاد مشکلات دهان و دندان، منجر به بروز بیماریهای مختلفی میشود از جمله بیماریهای قلبی، ریوی و مری.
عامل دیگری که به ایجاد بیماری لثه میانجامد، عوامل ژنتیکی و تغییرات هورمونی در زنان هستند. طبق مطالعات بالینی، ژنتیک تا حدودی در تشکیل بیماری های لثه در زنان نقش دارد. علاوه بر این، تغییرات در سطوح هورمونی نیز ممکن است باعث ایجاد این بیماری شوند. به عنوان مثال، در دوران بارداری به دلیل افزایش هورمونهایی نظیر استروژن و پروژسترون، تورم و قرمزی لثهها دیده میشود. لذا در این موارد، به بهداشت دهان و دندانها خود بیشتر توجه کنید.
دیابت یکی از بیماریهایی است که تاثیرات منفی خود را به تدریج بر تمامی اجزای بدن اعم از دندانها و لثهها نشان میدهد. این بیماری میتواند علاوه بر اثرات شناخته شده، به تنهایی منجر به ایجاد بیماریهای لثه و حتی ریزش دندانها شود. اگر دچار دیابت هستید، به بهداشت دهان و دندانهای خود به طور دقیقتر توجه کنید.
جرم فوق لثهای: این جرم روی تاج بالینی دندان تشکیل میشود و با چشم قابل مشاهده است. معمولاً در پشت دندانهای قدامی فک پایین و سطح بیرونی دندانهای کرسی فک بالا شیوع دارد.
جرم زیر لثهای: این جرم میتواند به زیر لبه آزاد لثه نیز برسد و ممکن است یک یا چند دندان را دربرگیرد. جرم زیر لثهای تنها با دستگاه های دندانپزشکی تشخیص داده میشود.
جرم ترکیبی از مواد آلی، مواد معدنی و آب تشکیل شده است. زمان تشکیل جرم به عوامل موضعی و عوامل رفتاری بیمار بستگی دارد، مانند مصرف سیگار و بهداشت دهانی نامناسب. عواملی که خطر ابتلا به بیماری لثه را تشدید میکند، شامل مشکلات آناتومیک دندانها، کیفیت ترمیمها و روکشهای دندانی و پروتزهای پارسیل متحرک میشوند.
مطالعات نشان دادهاند که با قرار دادن پروتز پارسیل متحرک در دهان، لق شدگی دندانهای پایه، التهاب لثه و بیماری لثه افزایش مییابد. پروتز متحرک باعث افزایش تجمع پلاک میشود و در بیمارانی که شبانه روز از این پروتزها استفاده میکنند، تجمع پلاک بیشتری رخ میدهد نسبت به افرادی که به صورت نیمه وقت از آن استفاده میکنند.
درمان ریشه ممکن است با بعضی مشکلات مثل سوراخ شدن دندانها یا شکست درمان ریشه همراه باشد که میتواند منجر به تخریب بافتهای لثه شود.
حین انجام کارهای ترمیمی ممکن است آسیبهایی به بافت لثه وارد شود. بستن گیره بر روی دندانها و قرار دادن وج یا برخورد فرز توربین موقع تراش دندانها باعث آسیب به بافت لثه میشود.
درمانهای ارتودنسی ممکن است باعث مشکلات لثهای شوند بنابراین بهتر است به درمان بیماری لثه قبل از ارتودنسی بپردازید. ارتودنسی باعث مرتب شدن دندانها میشود و مشکلات لثهای را کاهش میدهد، اما دستگاههای ارتودنسی باعث تجمع پلاک و بیماری لثه میشوند.
👌این مطالب را حتما بخوانید:
در بیماری لثه کشیدن دندان عقل در بیشتر اوقات باعث ایجاد یک ضایعه در پشت دندان مولر دوم میشود. از طرف دیگر، عدم کشیدن دندانهایی که به طور ناقص رویش یافتهاند نیز باعث تجمع پلاک دندانی در پشت دندان مولر دوم میشود.
قرارگیری نامنظم دندانها باعث تجمع مواد غذایی و عدم رعایت بهداشت صحیح توسط بیمار میشود. ریشه دندانهایی که خارج از قوس دندانی هستند، به مرور دچار تحلیل لثه میشوند و مشکلات لثهای را در بیماران افزایش میدهند. در بیماران مبتلا به تنفس دهانی و باز بودن دندانها از هم (اپن بایت) نیز مستعد بیماری لثه میباشند. عدم جایگزینی دندانهای از دست رفته باعث چرخش یا حرکت دندانهای مجاور شده و مشکلات لثهای را افزایش میدهد.
استرس نه تنها به روان انسان آسیب میزند بلکه ممکن است منجر به بروز بیماریهای جسمی نیز شود. به همین دلیل میتوانیم بگوییم که استرس و اضطراب یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در ایجاد بیماری لثه است که تعادل طبیعی را به خطر میاندازد. علاوه بر این، استرس میتواند فرآیند مبارزه با عفونتهای مرتبط با ورم لثه را دشوارتر کند.
علاوه بر تمامی دلایل بیان شده، علت دیگری نیز وجود دارد که مسبب ایجاد انواع بیماری لثه میشود، و آن مصرف بیش از حد غذاها و نوشیدنیهای اسیدی است. مصرف این مواد غذایی و نوشیدنیها، به مینای دندان آسیب زده و موجب حساسیت و یا پوسیده شدن دندانها میشود.
به طور کلی، بیماری لثه را به دو دسته تقسیم میکنند:
در دستهبندی دیگر، انواع بیماری لثه از نظر شدت به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
ژنژیویت (نوع خفیف با آسیبهای قابل برگشت) پریودنتیت (نوع پیشرفته با آسیبهای غیر قابل برگشت)
اگر بیماری لثه به سرعت تشخیص داده شود، درمان آن به راحتی امکانپذیر است. اغلب با رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان، استفاده از دهانشویه و جرمگیری دندانها، التهاب لثه بهبود مییابد. در مواردی که به موقع به پزشک مراجعه نشود و بیماری لثه پیشرفت کند، ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک، جراحی لثه و در برخی مواقع حتی پیوند لثه و خارج کردن دندان وجود داشته باشد.
اگر بیماری لثه را به موقع درمان نکنیم، چه اتفاقی میافتد؟ درمان به موقع موجب پیشگیری از عوارض جانبی دیگر میشود. اگر بیماری لثه درمان نشود، گسترش آن ادامه مییابد و تأثیراتش را بر روی دندانها، استخوان فک و بافتهای اطراف نشان میدهد. عوارض عدم درمان به موقع بیماری لثه شامل:
علاوه بر اینکه این عوارض در داخل دهان ایجاد میشوند، تحقیقات نشان دادهاند که انواع بیماری لثه با بیماریهای دیگر در بدن ارتباط دارند. این بیماریها شامل بیماریهای قلبی-عروقی مانند سکته قلبی و سکته مغزی هستند. همچنین، گزارشها نشان دادهاند که بیماری لثه ممکن است تاثیرات جدی بر روی سلامت ریه داشته باشد. از این رو، این بیماری خطرات جدی را برای بارداری نیز ایجاد میکند.
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این مشکل، اقدامات پیشگیرانه است. باید به بهداشت دهان و دندانهای خود به دقت توجه کنید. یعنی دو بار در روز مسواک بزنید، از نخ دندان استفاده کنید و به طور دورهای به دندانپزشک جهت معاینه مراجعه کنید. همچنین، عواملی که باعث به وجود آمدن التهاب میشوند، را کنترل نمایید:
برای درمان خانگی التهاب لثه میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
پریودنتیستها پزشکان دندانپزشکی هستند که در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریهای پریودنتال (بیماریها و التهابات لثه) فعالیت میکنند و همچنین تخصص در قرار دادن کاشت دندان دارند.
این پزشکان در زمینه جراحی و پیوند لثه و استخوان، یا به اصطلاح ژنژیوکتومی (gingivectomy)، و همچنین جراحی پلاستیک لثه، یا به اصطلاح ژنژیوپلاستی (gingivoplasty) نیز تجربه و مهارت دارند.
وقتی با التهاب لثه مواجه میشوید، دندانپزشک عمومی معمولاً پلاک روی سطح دندانهایتان را تمیز میکند. اگر مشکل شما جدی و حاد باشد، او ممکن است شما را به متخصص پریودنتیست ارجاع دهد تا درمان تخصصی برای شما انجام شود.
اگر نگران رفع سفیدی، بهبود بوی دهان و کاهش میکروبهایی که باعث التهاب لثه و دندان میشوند هستید، دهانشویههای مراقبت کامل بهترین انتخاب برای شما هستند. این دهانشویهها علاوه بر فلوراید حاوی ترکیبات دیگری مانند دی اکسید کلر و کلرید ستیل پیریدینیوم را نیز هستند.
شیمی درمانی میتواند به شکل قرص یا تزریق وریدی برای مهار رشد سلولهای سرطانی با سرعت بالا تجویز گردد. متأسفانه، چندین عارضه جانبی با انجام درمان سرطان به وقوع میپیوندد، از جمله اثرات غیرمطلوب خوراکی. با توجه به تکثیر سریع سلولهای پوشاننده در دهان و گلو، شیمی درمانی میتواند با تأثیر منفی بر این سلولها، آنها را مسدود کند. به همین دلیل، انکولوژیست دندان معمولا به عنوان بخشی از تیم پزشکی مشغول به کمک به افراد تحت درمان سرطان است.
درمان ورم لثه بعد از کشیدن دندان میتواند با کمک یک یا ترکیبی از روشهای زیر صورت بگیرد: استفاده از داروی ضد التهابی، قرار دادن کمپرس سرد و آب نمک.
یکی از اثرات شایع پس از کاشت ایمپلنت دندان، تورم است. در طی جراحی کاشت ایمپلنت، ناحیه لثه و فک دچار آسیب میشود. این مسئله منجر به انباشت مایع لنفا در بافت لثه میشود و در نتیجه باعث تورم آن میگردد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید