جرمگیری دندان یکی از پروسه های رایج دندانپزشکیه و اگه به صورت روزانه بهداشت دهان و دندان رعایت نشه احتمالا در طول زندگیمون چند بار مجبور بشیم برای جرمگیری دندون به دندانپزشک مراجعه کنیم. آنچه در اینجا می خونید اطلاعات کاملی درباره این پروسه به همراه بررسی باورهای اشتباه در موردشه. با ما همراه باشید.
تقریبا همه پلاک دندون رو میشناسن. این پلاک یه لایه نازک چسپنده است که بعد از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی ها روی سطح دندونا تشکیل میشه. پلاک، حاوی بزاق دهان، باکتری های خوب و بد، ذرات ریز مواد غذایی و یه سری مواد معدنیه.
این پلاک در حالت عادی همیشه تشکیل میشه و همیشه هست. ما هر بار که مسواک میزنیم، نخ دندون میکشیم و یا دهانشویه استفاده می کنیم این پلاک از بین میره. اما اگه بهداشت دهان و دندان رعایت نشه این پلاک به مرور زمان سفت و سخت میشه و با مسواک زدن نمیشه اونو از بین برد. اینجاست که نیاز به جرمگیری دندان احساس می شه.
جرمگیری یا اسکیلینگ دندان تنها راه برای از بین بردن پلاک سفت و سخت شده دندانیه که بهش میگن تارتار. این تارتار تنها توسط دندانپزشک برداشته میشه و هرچی دیرتر بهش رسیدگی بشه سخت تر میشه. عدم برداشتن جرم دندان اول باعث الهتاب و ورم لثه میشه و بعدش باعث تحلیل لثه و عفونت لثه میشه.
همونطور که گفتم هدف اصلی جرمگیری از بین بردن جرم های سفت و سخت دندانی در زیر خط لثه است. برای این کار از دو روش مختلف استفاده میشه. در روش اول، دندونپزشکا از ابزارهای دستی مثل کورت و اسکیلر برای بیرون کشیدن جرم ها از زیر خط لثه و روی سطح دندان ها استفاده می کنن.
در روش دوم هم به جای ابزار دستی از ابزارهای اولتراسونیک استفاده میشه. این ابزارها یه نوک فلزی باریک و کوچکی دارن که مثل ویبراتور ارتعاشات ریزی ایجاد می کنن. همزمان با این ارتعاشات هم آب سرد از دستگاه خارج میشه که به از بین رفتن موثر جرم های دندانی کمک می کنه.
دریافت نوبت دندانپزشکی در تهران
اگر در تهران هستید و نیازمند درمان دندانپزشکی، جهت دریافت نوبت فرم زیر را پر کنید. ما در اولین فرصت با شما تماس خواهیم گرفت.
بعد از اینکه جرمگیری دندان تموم شد ممکنه دندونپزشک با کمک ابزارهای مختلفی سطح دندون رو پالیش کنه و صیقل بده تا احتمال تشکیل جرم کمتر بشه.
به جز این ممکنه برای بعضی از افراد پروسه فلوراید تراپی هم انجام بشه به این صورت که فلوارید رو به صورت موضعی روی سطح دندون ها اعمال می کنن تا به تقویت مینای دندان پس از جرمگیری دندان کمک بشه.
نمیشه بهش گفت درد، اما میتونه یه تجربه نسبتا ناخوشایند باشه. که البته اگه میزان جرم روی دندوناتون کم باشه شما احساس بدی نخواهید داشت. تجربه یه مقدار درد و مقداری خونریزی از لثه حین جرمگیری دندان طبیعیه و موردی نداره. اما اینکه میگن درد زیادی داره و یا خونریزیش زیاده درست نیست.
اینکه بگیم مستقیم میتونه باعث سفید شدن دندونا بشه درست نیست. چون هدف از جرم گیری دندون در اصل از بین بردن جرم های روی دندان ها و زیر خط لثه است و به جز این کارای دیگه ای نداره.
پروسه ای که باعث سفید شدن دندان ها میشه اسمش بلیچینگ دندان هستش که اون هم کاملا با جرمگیری فرق داره. توی بلیچینگ دندان ما تنها تغییر رنگ دندان ها رو برطرف می کنیم و کاری به جرم نداریم.
بعضی از افراد هراس و ترس عجیبی از جرمگیری دندان دارند و فکر می کنند جرمگیری میتونه باعث آسیب رسیدن به دندون ها و لثه هاشون بشه. البته اینا فقط تعدادی باور اشتباهه و صحت نداره.
من اینجا فقط به تعدادی از رایجترین باورهای اشتباهی که درباره جرمگیری دندون وجود داره اشاره می کنم.
هیچ سند و مدرکی وجود نداره که نشون بده اسکیلینگ دندان باعث شل شدن دندان ها، جابجایی یا لق شدنشون میشه. برعکس اگر جرم و تارتار تشکیل شده در زیر خط لثه برداشته نشه، میتونه باعث بیماری پریودنتیت (عفونت لثه) بشه که در صورت عدم درمان میتونه به استخوان سرایت کنه و باعث شل شدن دندون بشه.
بنابراین اگر شما جرمگیری نکنید و جرم زیادی روی دندون ها و زیر خط لثه تون باشه امکان شل شدن دندون وجود داره. این یعنی جرمگیری دندون نه تنها دندون شما رو شل نمیکنه که حتی نجاتش هم میده.
این باور اشتباه رو اغلب مردم دارن و حتی اون رو یکی از عوارض جرمگیری دندان معرفی میکنن. ولی بذارید بگم چرا جرمگیری دندان اصلا باعث تحلیل رفتن یا آسیب دیدن مینای دندان نمیشه.
جرمگیری دندون شما چه با کمک ابزار دستی باشه و چه با ابزار اولتراسونیک حی یک دونه خش هم روی مینای دندان نمیذاره. اینا فقط جرم رو برمیدارن و هیچ کار دیگه ای ندارن. اون حساسیت موقت دندون بعد از جرمگیری هم هیچ ارتباط به تحلیل مینای دندون نداره و طبیعی و زودگذره.
همونطور که گفتم حساس شدن دندون و لثه بعد از جرمگیری طبیعیه. چون تا قبل از این روی دندونا، روی لثه و زیر خطر لثه مقدار زیادی جرم نشسته بوده ولی الان اون جرم برداشته شده، حین برداشتن ممکنه یکمی خونریزی و حساس شدن لثه رو تجربه کنیم که این در اصل به خاطر جرم هاست نه خود پروسه جرمگیری و نمیشه اون رو از عوارض جرمگیری دندان به شمار آورد.
میزان حساسیت دندان و لثه بعد از جرمگیری هم ارتباط مستقیمی با میزان جرم های دندان داره. اگه جرم ها کم بوده باشه حساسیت خیلی خیلی جزئیه و اگر زیاد باشه حساسیت یکم بیشتر میشه. ولی خب، همینم ممکنه از 24 تا 48 ساعت بعد از جرمگیری کاملا از بین بره و جای نگرانی نداره.
دندانپزشکا توصیه می کنن که هر 6 ماه یکبار برای چکاپ دندانپزشکی به مطبشون مراجعه کنیم. هر بار که این چکاپ انجام میشه میتونید جرمگیری دندان هم انجام بدیم اما اگر سالی یکبار هم انجام بدیم بازم نتایج خوبی به همراه داره.
هزینه هر بار جرمگیری و اسکیلینگ دندان از 400 هزارتومان به بالا است.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید