هنگامی که عفونت قارچی در دهان یا روی زبان شما رشد می کند، برفک دهان ایجاد می شود که معمولا با کاندیدیای دهانی یا حلقی همراه است. قارچ کاندیدیا آلبیکنز مسئول ایجاد برفک دهان است، در حالی که به طور طبیعی این قارچ به مقدار کمی در دهان حضور دارد ولی رشد غیر طبیعی آن باعث بروز بیماری می شود. در پاسخ به این پرسش که آیا برفک دهان خطرناک است؟ باید گفت که این عارضه یک عفونت خفیف است و به ندرت عوارض جدی ایجاد می کند، اما برای افراد با سیستم ایمنی ضعیف، ممکن است خطرناک باشد. بهتر است برای درمان به دکتر عمومی یا متخصص عفونی مراجعه کنید.
در ادامه مقاله دندانه، با ما همراه شوید تا به بررسی علل، علائم، و روش های درمان این بیماری قارچی بپردازیم.
oral thrush، نوعی بیماری قارچی در دهان است. وقتی که رشد قارچ کاندیدیا از حالت طبیعی خارج شود، ممکن است عفونت دهانی ایجاد شود. این بیماری به خصوص در نوزادان و کودکان شایع است.
شکل ظاهری برفک دهان شبیه به برجستگی های سفید رنگ بر روی زبان یا داخل گونه ها است، که با درمان اولیه می توان جلوی رشد قارچ ها را گرفت. این برفک دهان کودک به عنوان یک عفونت خفیف شناخته می شود که به ندرت عوارض جدی ایجاد می کند.
این عفونت از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود، اما اگر قارچ کاندیدا در بزاق یک فرد موجود باشد و از طریق بوسیدن یا استفاده مشترک ظروف با دیگران تماس پیدا کنید، ممکن است به شما منتقل شود.
برای تشخیص اینکه آیا به این بیماری مبتلا هستیم یا خیر، می توانیم علائم آن را درباره خودمان بازبینی کنیم. البته، در برخی موارد در زمان شروع، هیچ علائمی ظاهر نمی شود و گاهی اوقات ممکن است به صورت مخفیانه فعالیت کند. اما با گسترش عفونت و افزایش شدت آن، علائم زیر مشاهده خواهند شد:
این علائم به عنوان علائم ظاهری شناخته می شوند که مشاهده آنها نشاندهنده ابتلا به برفک دهانی است. جدا از این موارد، ممکن است عفونت به سایر نقاط بدن منتقل شده و علائم خود را در نقاط دیگر نیز نشان دهد. به عنوان مثال، در موارد نادر، عفونت میتواند بر روی مری افراد نیز تاثیر بگذارد.
👋 شاید این مطلب به درد شما بخورد:
یکی از دلایل ایجاد این عارضه، استفاده از آنتی بیوتیک ها است؛ زیرا آنتی بیوتیک ها با کاهش میکروارگانیسم های بدن، عاملی برای رشد بیشتر قارچ ها می شوند. بنابراین احتمال رفع آن در اثر کاهش یا قطع مصرف آنتی بیوتیک ها وجود دارد.
یک عامل دیگر، فرآیند درمان بیماری های سرطانی است. درمان هایی همچون شیمی درمانی و پرتو درمانی که در آن سلول های سالم بدن نیز از بین می رود یا میزان فعالیت آنها کاهش می یابد موجب ضعف سیستم ایمنی می شود. بنابراین، سیستم بدن تحت تاثیر قرار گرفته و شرایطی برای ایجاد این مشکل یا سایر عفونت ها فراهم می شود.
مقاله پیشنهادی : 👇
بیماری هایی که سیستم دفاعی بدن را تضعیف می کنند نیز از دلایل ایجاد برفک دهانی هستند. این بیماری ها شامل سرطان خون، HIV و دیابت می شوند. به همین دلیل، کاندیدیازیس دهانی در برخی موارد به عنوان نشانه ای از ابتلا به اچ آی وی نیز در نظر گرفته می شود.
افراد دیابتی نیز به ابتلا به برفک دهانی حساس هستند و باید در نظر داشته باشند که سیستم دفاعی بدن آنها به دلیل دیابت ضعیف شده است و سطح قند خون در بدن بسیار بالاست. چنین شرایطی محیط را برای ایجاد عفونت و رشد قارچ ها مناسب می کند.
تشخیص برفک دهانی و بررسی علائم آن توسط پزشک انجام می شود. معمولا پزشک با مشاهده و بررسی وضعیت دهان فرد، کاندیدیازیس دهانی را به راحتی تشخیص می دهد. با این حال، در بعضی موارد برای تشخیص دقیق و بررسی شرایط و شدت بیماری، نیاز به نمونه برداری وجود دارد. در این نمونه برداری، پزشک برای انجام بیوپسی از برجستگی های دهان نمونه مورد نظر را برمی دارد تا در آزمایشگاه حضور کاندیدیازیس در آن تایید شود.
قارچی که عفونت های قارچی در دهان را ایجاد می کند، می تواند منجر به عفونت های قارچی در سینه ها و نوک سینه ها نیز شود. این قارچ ممکن است در طول دوره شیردهی از مادر به نوزاد منتقل شود. اگر کودک برفک دهان دارد، می تواند قارچ را به سینه ها یا سایر نواحی پوست مادر منتقل کند.
همچنین، در صورت داشتن عفونت مخمری در سینه یا عفونت قارچی نوک پستان، ممکن است شما هم قارچ را به دهان یا پوست کودک خود منتقل کنید. به علاوه، با توجه به اینکه مخمر می تواند بدون ایجاد علائم عفونت روی پوست زندگی کند، کودک ممکن است به برفک دهان مبتلا شود حتی اگر شما علائم عفونت مخمری در سینه یا نوک پستان را نداشته باشید.
در صورت دچار شدن به عفونت قارچی در سینه یا نوک سینه، ممکن است با تجربه موارد زیر رو به رو شوید:
معمولا به دلیل رشد بیش از حد قارچ کاندیدا در دهان آنها است. چندین عامل مختلف در ایجاد برفک دهان کودک نقش دارند، از جمله:
به عبارت دیگر، توجه به این عوامل و ایجاد شرایط بهداشتی مناسب، می تواند در کاهش احتمال بروز برفک دهان در کودکان موثر باشد.
از آنجایی که برفک یک بیماری مسری است، بنابراین برای جلوگیری از ابتلای مجدد نوزاد، لازم است که خودتان نیز درمان شوید و اطمینان حاصل شود که بدن شما به این قارچ آلوده نشده باشد. همچنین، در همان زمان که نوزاد درمان می شود، حتما نوک پستان مادر نیز باید درمان شود تا بیماری به کودک منتقل نشود. در زیر، بهترین روش های جلوگیری از برفک دهان در نوزاد را معرفی می کنیم.
عمدتا برای درمان قطعی برفک دهان از داروهای ضد قارچ استفاده می شود. این داروها به شکل ژل یا مایع (داروهای موضعی) که به صورت مستقیم در داخل دهان مصرف می شوند یا گاها به صورت قرص و یا کپسول عرضه می شوند.
معمولا داروهای موضعی باید چندین بار در روز به مدت 7 تا 14 روز مصرف شوند. همچنین، قرص یا کپسول را روزانه یک بار مصرف می کنند.
این داروها اغلب عوارض جانبی ندارند، اگرچه برخی از آنها ممکن است باعث حالت تهوع، استفراغ، نفخ، درد شکم و اسهال شوند.
در صورتی که مشکوک به این باشد که آنتی بیوتیک ها یا کورتیکواستروئیدها باعث برفک دهان شده اند، لازم است دارو یا روش مصرف آن تغییر یابد یا دوز آن کاهش یابد.
برای درمان برفک دهان، می توان از هرکدام از درمانهای دارویی زیر بهره برد. موارد زیر جزو بهترین دارو و قطره برای برفک دهان است:
با رعایت نکات زیر، می توانید قارچ های دهان و زبان را در خانه درمان کنید. لازم به ذکر است که روش های درمان خانگی برفک دهان تنها برای درمان موارد جزئی مفید هستند. از مهمترین راهکارهای خانگی درمان برفک دهان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در حوزه طب سنتی و گیاهی، روش های مختلفی برای درمان عفونت قارچی دهان وجود دارد. مهم ترین این روش ها عبارتند از:
اگر تشخیص برفک دهان به موقع انجام شود و درمان شروع شود چیزی حدود 4 الی 5 روز زمان لازم است تا این مشکل برطرف شود.
بله، برفک ممکن است باعث درد در برخی از نوزادان شود، اما بسیاری از آنها چیزی احساس نمی کنند.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید