مشکلات و ناراحتی هایی که پس از کاشت ایمپلنت دندان رخ می دهد، به عنوان عوارض ایمپلنت دندان شناخته می شود. با توجه به شرایط فردی بیمار، وضعیت دهان، دندان، لثه و فک، ممکن است عوارض جانبی در هنگام عمل جراحی و کاشت دندان ایمپلنتی رخ دهد. بنابراین، اگر قصد انجام ایمپلنت دندان را دارید، توصیه می شود که معاینات و آزمایشات اولیه را به دقت انجام دهید تا دندانپزشک با در نظر گرفتن تمام جوانب، بهترین رویکرد درمانی را برای شما تعیین کند. باید توجه داشت که عوارض ایمپلنت دارای دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت هستند که هر کدام ویژگی ها و دلایل خاص خود را دارند و بسته به شرایط متفاوتی رخ می دهند. در ادامه این مقاله از دندانه به بررسی عوارض ایمپلنت دندان می پردازیم.
همانگونه که از نامش پیداست عوارض کوتاه مدت ایمپلنت دندان برای مدت زمان کوتاهی روی فرد تاثیر می گذارد. این عوارض زود گذر بوده و با رعایت یکسری نکات که توسط متخصص ایمپلنت به شما گوشزد می شود برطرف خواهد شد. از مهم ترین و شایع ترین این عوارض می توان به مئارد زیر اشاره کرد.
لازم به ذکر است که صرف نام کوتاه مدت بودن عوارض نباید باعث شود که این علائم را نادیده بگیرید و در صورت طولانی شدن حتما باید به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
عوارض ایمپلنت دندان که بلند مدت نامیده می شود، مشکلات و ناهنجاری هایی هستند که بعد از مدت طولانی پس از ایمپلنت به وجود می آیند. اینمشکلات شامل موارد زیر می شوند:
بسیاری از دندانپزشکان معتقدند که مشکلات سینوسی نیز به دسته عوارض بلند مدت ایمپلنت تعلق می گیرد. بنابراین، اگر پس از مدت زمان زیادی از کاشت ایمپلنت، مشکلات سینوسی در شما رخ داد، باید بدانید که این یکی از خطرات بلند مدت ایمپلنت دندان است و باید بلافاصله اقدامات لازم را برای کنترل و درمان آن انجام دهید.
همانطور که ذکر کردیم، برخی از عوارض کاشت ایمپلنت دندان کوتاه مدت بوده و در بیشتر افراد دیده می شود. ممکن است پس از جراحی ایمپلنت دندان، با مشکلات رایجی مواجه شوید. اگر این عوارض پس از چند روز بهبود نیابند یا وضعیت شما بدتر شود، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
یکی از عوارض شایع بعد از جراحی ایمپلنت، عفونت است که می تواند عمر ایمپلنت دندان را کاهش دهد. شدت و محل عفونت ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. عفونت باکتریایی در لثه معمولا با مصرف داروهای آنتی بیوتیک یا پیوند بافت نرم درمان می شود. اگر عفونت به استخوان منتقل شود، بافت عفونی شده و احتمالا ایمپلنت باید برداشته شود. پس از برداشتن ایمپلنت، پیوند استخوان انجام می شود.
عفونت یکی از عوارض شایع ایمپلنت دندان است. در موارد کمی، ممکن است با مصرف داروهای آنتی بیوتیک کنترل شود، اما اگر عفونت گسترش یابد، ایمپلنت باید خارج شود. برخی از علائم عفونت عبارتند از:
گاهی پس از کاشت ایمپلنت، بافت لثه شروع به عقب نشینی می کند یا به اصطلاح تحلیل لثه اتفاق می افتد که موجب التهاب و درد می شود. در این شرایط، بهتر است به سرعت به دندانپزشک مراجعه کنید، زیرا اگر این وضعیت تشدید شود، احتمالا ایمپلنت باید خارج شود.
پس از کاشت ایمپلنت، برای ادامه مراحل ایمپلنت دندان باید چند ماه صبر کرد تا استخوان اطراف ایمپلنت رشد کند و با ایمپلنت ادغام شود. این فرآیند، که استخوان فک و ایمپلنت ترکیب می شوند، در طولانی مدت موفقیتآمیز خواهد بود. اما گاهی اوقات ایمپلنت با استخوان ترکیب نمی شود و علائم شل شدن ایمپلنت ظاهر می شود. در این صورت، دندانپزشک ممکن است ایمپلنت را خارج کند. پس از بهبود کامل ناحیه ایمپلنت، می توان دوباره برای کاشت دندان اقدام کرد.
قبل از انجام کاشت ایمپلنت، بهتر است با چند دندانپزشک مشورت کنید. گاهی اوقات ممکن است دندانپزشک به دلیل کمبود تجربه و دانش، ایمپلنت را در محل نامناسبی قرار دهد. اگر موقعیت یا زاویه ایمپلنت صحیح نباشد، عوارضی ایجاد می شود. به عنوان مثال، اگر ایمپلنت نزدیک به دندان های مجاور قرار گیرد، باعث ناراحتی می شود. گاهی هم زاویه نامناسب باعث شل شدن ایمپلنت یا درد می شود.
گاهی جراح به طور ناخواسته ایمپلنت را در نزدیکی یک عصب قرار می دهد که ممکن است باعث درد، سوزش یا بی حسی شود. این عوارض معمولا به صورت موقت بوده و پس از مدتی از بین می رود، اما در برخی موارد ممکن است به طور طولانی مدت باقی بماند.
در صورتی که مشکلی از نظر عصبی یا بافتی دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. عصب آلوئولار تحتانی در فک پایین قرار دارد و آسیب به این عصب می تواند جدی باشد که باید به سرعت برای حل این مشکل اقدام شود. برخی از علائم آسیب به این عصب عبارتند از:
گاهی در طول جراحی کاشت ایمپلنت، بافت مجاور ممکن است آسیب ببیند. این نوع آسیب ها می تواند شامل سوراخ شدن سینوس، صفحه زبانی، لب، کانال آلوئولی یا لثه باشد. هر یک از این آسیب ها می توانند عوارض خاصی را ایجاد کرده و احتمال عفونت را افزایش دهند.
مانند دندان های طبیعی، فشار یا ضربه بیش از حد می تواند باعث ترک خوردن یا شل شدن ایمپلنت شود. گاهی ممکن است به طور ناخواسته فشار شدیدی روی ایمپلنت وارد شود. به عنوان مثال، برخی از افراد ممکن است در هنگام خواب دندان قروچه کنند و به ایمپلنت یا دندان طبیعی آسیب برسانند. در چنین شرایطی، استفاده از محافظ دهان ضروری است.
در میان مهمترین عوارض ایمپلنت می توان به پس زدن آن در بلند و کوتاه مدت اشاره کرد. بنابراین بیماران باید این دسته از عوارض بعد از ایمپلنت دندان را جدی بگیرند و ضمن مراجعه مستمر به دندانپزشک و انجام معاینات دوره ای از بروز آن جلوگیری کنند. در این خصوص ابتلا به بیماری های زمینه ای نظیر دیابت نوع یک، روماتیسم مفصلی، سلیاک، اسکلروز و لوپوس موجب پس زدن ایمپلنت در کوتاه مدت می شود. همچنین ضعف سیستم ایمنی و مصرف داروهای خاص نیز درصد پس زدن کاشت انواع ایمپلنت را افزایش می دهد.
حرکات بسیار جزئی یا میکرو هستند که باعث می شود ایمپلنت با استخوان اطراف یکپارچه نشود. گاهی اوقات ایمپلنت ها ممکن است کمی جابجا شوند یا مقدار کمی حرکت کنند که به آن حرکت میکرو می گویند. این عارضه به اندازه شل شدن ایمپلنت، خطرناک و جدی نیست و ممکن است به سختی آن را احساس کنید. علائم هشدار دهنده حرکت میکرو شامل احساس سفتی در دندان های اطراف ایمپلنت یا جابجایی پایه ایمپلنت است که وقتی در آینه نگاه می کنید می توانید ببینید. این یک سیگنال است که ایمپلنت ممکن است به زودی شل شود. چنانچه به این عارضه مشکوک هستید با پزشک خود تماس بگیرید.
در حالی که آسیب عصبی در فک پایین متداول تر است، اما مشکل سینوسی ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که ایمپلنت در فک بالایی قرار می گیرد. ریشه ایمپلنت در فک بالا نزدیک به کف سینوس فک بالا است. به همین دلیل است که برخی افراد هنگام ابتلا به عفونت سینوسی دندان درد را تجربه میکنند. ایمپلنت دندان می تواند هنگام جایگذاری موجب ایجاد حفره سینوسی شود.
🦷 این مقاله را از دست ندهید: مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان چیست؟
بررسی عوارض ایمپلنت دندان می تواند بسیاری از بیماران را بر سر دوراهی قرار دهد. ممکن است شما فکر کنید که آیا ایمپلنت دندان به سود شماست یا به ضررتان؟ باید بگوییم با پیشرفت علم و تکنولوژی، میلیون ها کاشت ایمپلنت موفق در سرتاسر دنیا اتفاق می افتد. این مساله به معنای آن است که مزایای ایمپلنت دندان به مراتب بیشتر از عوارض آن است. برای اینکه اطمینان خاطر بیشتری از شروع درمان خود داشته باشید بهتر است با روش های پیشگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان آشنایی داشته باشید. در ادامه به این راهکارها اشاره خواهیم کرد:
محققان به هیچ وجه سرطان را یکی از عوارض ایمپلنت دندان نمی دانند و طبق مطالعات معتبر و متعددی که در این زمینه انجام شده است، به این نتیجه رسیده اند که بین افرادی که سابقه سرطان بدخیم دارند و ایمپلنت انجام داده اند و کسانی که سابقه سرطان نداشتند و ایمپلنت انجام داده اند، تفاوتی وجود ندارد.
تخمین زده شده که عدم موفقیت ایمپلنت های دندانی حدود 5 تا 10 درصد میباشد که ممکن است در فاصله زمانی کوتاه یا این که چند ماه بعد اتفاق بیفتد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
هر گونه سوالی در زمینه دندان درد، بیماری های دندان و لثه دارید را تنها با یک جستجوی ساده در مجله تخصصی دندانه بیابید.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید