دندان نهفته یا (impacted teeth)، دندانی است که میبایست در بازه زمانی مشخص در می آمد اما به دلایلی هنوز جوانه نزده و از لثه خارج نشده است. بعضی اوقات ممکن است دندان فقط تا حدی تحت دچار نهفتگی باشد، در این وضعیت دندان نیمه نهفته است و کج بیرون آمده به همین دلیل طول کمتری دارد و در وضعیت غیرعادی و کج قرار دارد. اغلب اوقات، دندان های نهفته علائم واضحی ندارند و فقط در هنگام گرفتن عکس با اشعه ایکس در مطب دندانپزشکی کشف می شوند.
نهفتگی دندان در برخی موارد ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید. در موارد دیگر، یک دندان نهفته ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
علائم ممکن است در طی هفته ها یا ماه ها احساس شوند.
به طور کلی، هنگامی که دهان شما فضای کافی برای رویش دندان نداشته باشد آن دندان یا بیرون نمی آید یا کج بیرون می آید. در اغلب موارد این مشکل می تواند نتیجه ژنتیک یا درمان ارتودنسی دندان باشد.
دندان عقل که معمولاً آخرین دندانی است که از لثه بیرون میزند بیشتر دچار نهفتگی میشود. این دندان ها به طور معمول در سنین 17 تا 21 سالگی از لثه بیرون میزنند. بنابراین بیشتر اوقات اگر حرفی از دندان نهفته شد منظور دندان عقل است. هرچند که دندان های دیگر نیز ممکن است دچار نهفتگی شوند.
با رویش دندان عقل (که به آن “دندانهای آسیاب سوم” نیز گفته می شود) رشد فک اغلب متوقف شده است. بنابراین دهان و فک برای جا دادن به آنها خیلی کوچک است. از آنجا که در این شرایط دیگر واقعاً نیازی به دندان عقل نیست، اگر مشکلی ایجاد شود معمولاً اقدام به کشیدن دندان میکنند. اگر شما فک کوچکی دارید، احتمالاً دندان عقل نهفته دارید.
دومین دندان متداول که ممکن است دچار نفهتگی شود دندان های نیش فک بالا هستند که به آن (canines) نیز گفته می شود. از آنجا که این دندان ها نقش مهمی در دهان شما دارند، به احتمال زیاد پزشک معالجاتی را توصیه می کند که این دندان ها را به جای برداشتن ترغیب به رویش کند. درمان ارتودنسی ثابت یا متحرک میتواند برای در آمدن کامل دندان نیش نهفته مناسب باشد.
اگر مشکوک به وجود دندان نهفته یا نهفتگی دندان هستید، در اسرع وقت به دندانپزشک یا یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنید. آنها می توانند دندان های شما را معاینه کرده و با اشعه ایکس دهان وجود نهفتگی را تشخیص دهند. در صورت وجود چنین شرایطی، آنها می توانند در مورد مزایا و خطرات درمان بحث کنند.
گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اگر دندان نهفته شما هیچ علامتی ایجاد نمی کند، دندانپزشک ممکن است فعلا دست نگاه دارد و به صورت دوره ای با عکس اشعه ایکس موقعیت و وضعیت دندان را نظارت کند. با استفاده از این روش، دندانپزشک به جای کشیدن دندان با جراحی، آن را مرتباً کنترل می کند تا در صورت بروز هرگونه مشکلی، سریعا مشکل را برطرف کند. برای این منظور باید به طور منظم به مطب دندان پزشک خود مراجعه کنید.
اگر درد و سایر عوارض جانبی ناخوشایند ناشی از نهفتگی دندان را تجربه می کنید، دندانپزشک شما ممکن است کشیدن دندان با جراحی را به شما توصیه کند. این موضوع به خصوص در مورد دندان عقل نهفته صادق است. اگر دندان پنهان شما روی سایر دندانها تأثیر منفی بگذارد، ممکن است کشیدن را نیز توصیه کنند.
جراحی دندان نهفته معمولاً به صورت سرپایی در مطب جراح دهان انجام می شود. به این معنی که می توانید همان روزی که عمل را انجام می دهید به خانه بروید. این روش معمولاً 45 تا 60 دقیقه طول می کشد و احتمالاً تحت بی حسی موضعی قرار خواهید گرفت. بهبودی ممکن است 7 تا 10 روز طول بکشد ، اما شما باید بتوانید در طی چند روز پس از انجام عمل ، به محل کار یا مدرسه خود برگردید.
هنگامی که دندان های نیش دچار پنهان شدگی شود، ممکن است از وسایل کمکی جهت رویش دندان استفاده شود تا دندان به خوبی بیرون بزند. دستگاه ها و ابزار کمک رویشی دندان ممکن است شامل بریس ارتودنسی، براکت یا کشیدن دندان های شیری یا دائمی مجاور باشد که مانع از بیرون زدن دندان نیش میشوند. این روش ها وقتی روی افراد جوان تر انجام شود بسیار مثر هستند. در صورت عدم دستیابی به رویش دندان، لازم است دندان نهفته برداشته شود و با ایمپلنت دندان یا بریج و یا دندان مصنوعی جایگزین شود.
از آنجایی که دندان های کاملاً نهفته هرگز سر از لثه بیرون نمی آورند، نمی توانید آن ها را تمیز کرده یا مراقبت کنید. اما اگر دندان یا دندان های شما تا حدی پنهان باشند، تمیز کردن آنها دشوارتر است. این امر آنها را در معرض خطر بیشتری برای مشکلات دندانی زیر قرار میدهد:
دندان های نهفته همیشه مشکل ایجاد نمیکنند و در بعضی موارد نیازی به درمان آنها نیست. اما در مواقع دیگر باید آنها را برداشته تا از عفونت، آسیب دیدن دندانهای دیگر یا سایر عوارض جلوگیری شود. معاینات منظم دندانپزشکی از سنین پایین می تواند به دندانپزشک شما کمک کند تا دندان های نهفته را از همان اوایل شناسایی کرده و در صورت لزوم برنامه درمانی مناسبی برای آن ها ارائه دهد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید
مجله تخصصی دندانه یکی از مهم ترین پایگاه های سلامت دهان و دندان است؛ که به کلیه موارد مربوط به چگونگی پیشگیری و درمان مشکلات مربوط به دهان و دندان به زبانی کاملا ساده می پردازد.
این پست برایتان چقدر مفید بود؟
برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید
میانگین امتیازات / 5. تعداد امتیازات
هیچ امتیازی ثبت نشده، شما اولین امتیاز را ثبت کنید